I toga ima: Kako prepoznati lošeg trenera

Foto: 123rf

FITNESS ciljeve nije nimalo lako ostvariti te je potrebno puno truda i rada, ali i ponešto znanja o treningu i kvalitetnoj prehrani. Nemoguće je ostvariti bilo kakve rezultate bez smislenog programa treninga i odgovarajućeg načina prehrane koji mora biti u skladu s treningom i ciljevima koje pojedinac želi postići. Sve je puno lakše ako možete angažirati trenera koji će napraviti upravo to, osmisliti dobar program treninga i prehrane prema vašim individualnim potrebama, sve to pratiti i usmjeravati vas, a između ostalog i pobrinuti se da ostanete motivirani.

Takav ćete individualni pristup školovanog, stručnog trenera obično skupo platiti, ali će zato rezultati biti zagarantirani, stoga vam neće biti žao svake kune ako postignete željene promijene. Naravno, ako ste našli dobrog trenera.

Evo kako ćete prepoznati lošeg trenera kojeg odmah trebate mijenjati:

Ako nema program vježbanja
- trening i bilo kakvo ozbiljnije vježbanje treba uvijek raditi planski i sustavno, što znači da ne možete imati trenera koji s vama vježba bez programa koji je jasno definiran prema vašim individualnim ciljevima, potrebama i mogućnostima. Ako vaš trener nema program po kojem vježbate, već improvizira iz treninga u trening, to znači da je loš trener.

Ako radite isto što i drugi
- privatnog trenera plaćate upravo zato da s vama radi individualno, što znači da će program vježbanja biti usmjeren i prilagođen samo vama. Radite li iste vježbe i treninge koje rade i njegovi ostali klijenti, vrlo vjerojatno pristup vašem vježbanju nije individualan.

Ako vas ne prati- za vrijeme privatnog sata treninga trener mora konstantno biti usmjeren na vas, što znači da pomno prati izvođenje svih vježbi i pokreta. Trener kojeg ste unajmili je loš ako većinu vremena nije s vama, tek povremeno navrati s pokojim savjetom, te ne prati vaše vježbanje tijekom cijelog treninga.

Ako vam nešto prodaje- trener bi vas trebao uputiti u suplementaciju koja vam je potrebna uz vježbanje i prehranu, ali pripazite ako vam on stalno prodaje proizvode proizvođača za kojeg on radi. Mnogi treneri svojim klijentima prodaju razne suplemente koji im nisu potrebni ili su preskupi. Plaćajte treneru samo za njegovo vrijeme, program treninga i režim prehrane.

Ako vas ne motivira- mnogi zapravo odvajaju veliki novac za osobnog trenera kako bi ih on motivirao i ujedno podržavao u vježbanju i velikim promjenama u načinu života. Trener ne smije biti indiferentan ako ste neredoviti u vježbanju i ako se ne pridržavate dogovorenog režima prehrane. Primijetite li da je vašem treneru svejedno jeste li vi redoviti i motivirani te u konačnici ostvarujete li rezultate, pronađite drugog.

Ako ne prati vaš napredak- kako bi trener mogao programirati vaš trening, uvoditi potrebne promijene u režim vježbanja i prehrane, on mora znati kako i koliko vi napredujete, stoga, s obzirom na ciljeve koje želite ostvariti, trener mora periodično pratiti, mjeriti vaš napredak. Trenirate li već mjesecima s vašim trenerom, bez da vas on na neki način testira ili prati morfološke promijene, onda je vaš osobni trener loš.

Ako ne odgovara vašem karakteru - ovo možete vidjeti već nakon prvog (ili drugog) treninga. Ako je trener osoba s kojom se ne biste mogli družiti da ste se sreli u nekim drugim okolnostima, onda vjerojatno od takvog odnosa neće biti puno koristi.

Ako ne vidite rezultate nakon određenog razdoblja - već nakon mjesec dana ljudi mogu vidjeti kreću li se u dobrom smjeru. Ako se ništa ne događa, a pridržavate se plana treninga i režima ishrane i odmora - onda nešto ne štima
 

Pročitajte više