Idealan trening za skidanje potkožnog masnog tkiva

Foto: 123rf 

RAZLOG posjete teretani većini ljudi danas je redukcija potkožnog masnog tkiva. Ono se može gubiti na više načina, jedan od načina je vježbama koje aktiviraju aerobni kapacitet (traka za trčanje, bicikl ili veslački ergometar).

Dugotrajnost i monotonost ovog načina gubljenja potkožnog masnog tkiva je razlog zašto sve više i više trenera “propisuje” vježbe s opterećenjem kao važan čimbenik u rješavanju ovog sve češće prisutnog problema.

Najbolji način, odnosno oblik rada koji uključuje sve tjelesne procese koji su važni za smanjenje masnog tkiva je kružni trening. Ovaj princip treninga zanimljiv je zbog kratkih pauza te vježbi koje mogu aktivirati cijelo tijelo. Isto tako “nusprodukt” je mišićna hipertrofija, odnosno rast i dobar izgled naših mišića. Ovisno o razini treniranosti kružni trening definira broj krugova koje izvodimo.

Za osobe niže razine treniranosti preporučujemo 3 kruga od 8 vježbi s pauzom između krugova od 2-3 minute. Osobe više razine treniranosti mogu izvoditi 5 i više krugova, čak s 10 vježbi s pauzom između krugova od 2 minute i kraće. Broj ponavljanja svake vježbe u obje skupine je 10.

Primjer kružnog treninga pronaći ćete u nastavku, naravno vaš subjektivni osjećaj opterećenja važan je pokazatelj intenziteta vježbanja te sukladno tome pokušajte uzeti u obzir gore navedene parametre treninga.

PRIMJER KRUŽNOG TRENINGA (izvesti 5 krugova s pauzom između krugova od 2 minute)

1. Mali most - 10 ponavljanja

2. Sklek ruke na povišenju - 10 ponavljanja

3. Potisak kukovima - 10 ponavljanja

4. Trbušnjak - 20 ponavljanja

5. Čučanj - 10 ponavljanja

6. Dips - 10 ponavljanja

7. Sjedeći twist - 20 ponavljanja

8. Iskorak - 5+5 ponavljanja

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više