Ima li detoksikacija uopće smisla? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Foto: 123RF

ODGOVOR je ustvari potpuno jednostavan i logičan.

Iako neke tvrdnje o “detoksikaciji” vašeg tijela mogu zvučati sjajno, poput više energije, bolje probave i čišćenja organa, zapravo je mit da vaše tijelo treba detoksikaciju. Naime, već ste rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sustavom koji vam je potreban. Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i crijeva.

"Detoks dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost", tvrde stručnjaci iz "The British Dietetic Association".

Kao što kaže dijetetičarka Catherine Collins kaže: "Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombiniranje zdrave, uravnotežene prehrane s tjelovježbom i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje."

Zato, ako poželite potaknuti "detoksikaciju", sve što vam je potrebno je zdrava, uravnotežena prehrana koja se može podijeliti u pet glavnih skupina. Prema engleskom vodiču za zdravlje Eatwell, većina onoga što jedemo treba sadržavati voće i povrće te škrobne ugljikohidrate, dok se proteini i mliječni proizvodi trebaju konzumirati u umjerenim količinama. Također, preporučuje se da većina masti u prehrani ljudi bude nezasićena, piše Guardian.

Pročitajte više