Ispostavilo se da je pivo još gore za nas nego što smo mislili

Foto: Pexels

ISPIJANJE piva omiljeni je ritual ljudi iz svih sfera. Međutim, pjenušavi napitak može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Istraživanja sugeriraju da je ispijanje piva povezano sa širokim spektrom zdravstvenih problema koji mogu imati trajne posljedice. Međutim, treba imati na umu da su mnoge od sljedećih nuspojava otkrivene samo pri prekomjernom unosu piva ili konzumaciji više od dva piva dnevno. Umjereni unos piva ipak dolazi s manje negativnih nuspojava, ali nova studija otkriva da je čak i ta količina opasna po zdravlje mozga. 

Iako se možda nakon čaše piva osjećate samopouzdanije, stručnjaci kažu da mozak od toga nema nikakve koristi. Ovogodišnja studija proučavala je slike mozga više od 25 tisuća odraslih osoba te su istraživači sa Sveučilišta Oxford izjavili da nijedna količina alkohola nije sigurna za zdravlje mozga. 

"Čak i umjerena konzumacija, što znači do jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce, mogla je nanijeti veće štete mozgu onih koji piju nego što su prethodna istraživanja prepoznala", naveli su u rezultatima.

Pretjerana konzumacija piva može povećati rizik od preddijabetesa

Ako vam je ispijanje par piva nakon dugog radnog dana uobičajena navika, možda ugrožavate svoju gušteraču.

Studija iz 2012. objavljena u Diabetes Medicine otkrila je da je među skupinom od 5128 muškaraca i žena u dobi od 35 do 56 godina povećana konzumacija piva povezana s većim rizikom od preddijabetesa među ispitanicima muškog spola. Muškarci su već izloženi većem riziku od preddijabetesa nego žene, pri čemu je kod 37.4 posto odraslih američkih muškaraca dijagnosticiran preddijabetes, dok je kod žena taj postotak iznosio 29.2. Uzimajući u obzir da između 5 i 10 posto onih s preddijabetesom razvije dijabetes tipa 2, nepovratno stanje koje narušava metabolizam i povećava rizik od komplikacija kao što su bolesti srca i bubrega, muškarci bi mogli shvatiti da je pametno smanjiti unos piva.

Konzumacija piva povezana je s nekoliko vrsta raka

U 14. izdanju Izvješća o karcinomima napominje se da je alkohol poznata kancerogena tvar, dok je izvješće iz 2015. u časopisu The Permanente Journal pokazalo da su oni koji piju veće količine imali veći rizik od raka jetre i raka dojke.

Prekomjerno pijenje alkohola može povećati rizik od prerane smrti

Ako želite živjeti dug i zdrav život, razmislite o tome da smanjite količinu piva koju ispijate. 

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research sugerira da je ispijanje jednog do dva alkoholna pića četiri ili više puta tjedno povećalo vjerojatnost da će ispitanici prerano umrijeti za 20 posto u odnosu na one koji su pili tri puta tjedno ili manje.

Pročitajte više