Istraživanje: Dodavanje maslinovog ulja jelima moglo bi smanjiti rizik od rane smrti

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

ZAMJENA maslaca, margarina, majoneze ili drugih izvora mliječne masti maslinovim uljem mogla bi smanjiti rizik od rane smrti, pokazalo je novo veliko istraživanje.

Konzumiranje više od pola žlice dnevno povezano je s 19 posto manjim rizikom od smrti od svih uzroka, prema podacima iz studije na gotovo 100.000 ljudi objavljene u Journal of the American College of Cardiology u siječnju ove godine.

Jedna žličica maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od smrti

Sudionici studije koji su konzumirali više maslinovog ulja imali su manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti u usporedbi s onima koji ga nikada ili rijetko konzumiraju, navodi se u izvješću.

Sudionici su pratili svoj unos hrane i ispunjavali upitnik svake četiri godine između 1990. i 2018. Konzumacija jedne žličice maslinovog ulja dnevno bila je povezana s 12-postotnim smanjenjem rizika od smrti.

Švedska epidemiologinja Susanna Larsson istaknula je u svom uredničkom komentaru na studiju da su također otkrili značajno smanjenje od 27 posto u riziku od smrtnosti uzrokovane demencijom kod onih koji su konzumirali najviše maslinovog ulja.

Ostala biljna ulja možda nemaju iste prednosti

Dok mliječni proizvodi, poput maslaca, sadrže neke vitamine poput A, D, E i K, istraživači su otkrili da je maslinovo ulje, koje je bogato nezasićenim mastima zdravima za srce, zdraviji izvor masti. Točnije, otkrili su da druga biljna ulja nisu povezana s istim nižim rizikom od smrtnosti kao maslinovo ulje.

Unatoč tome što istraživači pokušavaju uzeti u obzir druge čimbenike prehrane i načina života, Larsson ističe da rezultati ne mogu dokazati da konzumacija maslinovog ulja definitivno uzrokuje manji rizik od smrti.

Iako je potrebno više istraživanja, najnovija studija dodatak je velikom broju postojećih dokaza da maslinovo ulje ima zdravstvene prednosti. Ulje je ključni dio mediteranske prehrane, koja se redovito reklamira kao jedan od najzdravijih načina prehrane.

Pročitajte više