Izbjegnite ove greške i napravit ćete savršeno hrskav prženi tofu baš svaki put

Foto: Pixabay

ODLASCI na ručak u restoran koji ima dobar hrskavi tofu na jelovniku mogu biti praćeni nizom neugodnosti kao što je prelazak velike udaljenosti u prometnoj gužvi, dodatni trošak, pa i doza stresa jer stalno razmišljate u čemu griješite kada ga ne možete tako pripremiti kod kuće.

Savršeno hrskav tofu nije iznad razine vaših kulinarskih vještina. Ustvari, vjerojatno činite jednu ili više uobičajenih grešaka prilikom njegove pripreme. Ako to popravite, moći ćete uživati u savršeno pripremljenom tofuu kada god to poželite.

Pa idemo vidjeti gdje se najčešće griješi.

1. Koristite mekani ili svileni tofu

Mekani ili svileni tofu ima puno više vlage i finiju, kremastiju strukturu, što ga čini idealnim za juhe ili smoothieje. Međutim, on nije dobar za prženje ili pečenje. Umjesto njega potrebno je kupiti tvrdi ili ekstra tvrdi tofu, navodi The Kitchen.

2. Ne izvlačite višak vlage 

Prije prženja nužno je prešati tofu kako bi se uklonio višak vlage iz njega. Možda niste znali za ovaj korak, a možda ga jednostavno preskačete u žurbi da što prije spremite obrok. Tofu koji sadrži vlagu nikada ne može dobiti zlatno-smeđu boju i biti hrskav.

Kako pravilno napraviti prešanje: Nakon što iscuri višak tekućine iz pakiranja, postavite tofu na nekoliko slojeva ubrusa i preko njega stavite još nekoliko komada. Zatim, uzmite nešto teško (dasku za rezanje, teži tanjur) i pritisnite tofu 15-20 minuta. Možete ga i dodatno pritisnuti rukama na 30 sekundi.

3. Ne stavljate premaz

Kada u restoranu dobijete hrskavi tofu, možda će vam se činiti kako nema nikakav premaz, ali je on, zapravo, često premazan s nečim što će mu površinu održavati suhom. Ako taj premaz preskočite prilikom pripreme kod kuće, vlaga na površini tofua će spriječiti dobiti prepečenu boju.

Kako premazati tofu:  Narežite tofu na željene kockice, stavite u vrećicu sa zatvaračem i dodajte malo kukuruznog brašna, višenamjenskog brašna ili rižinog brašna. Zatvorite vrećicu i protresite kako bi se brašno zalijepilo za površine tofu kockica. Za kilogram tofua trebat će vam samo oko 3 žlice brašna.

4. Pržite u dubokom ulju

Kada pržite tofu u dubokom ulju, može se dogoditi priličan nered zbog prskanja ulja, a drugo – tofu će upiti puno ulja, što će učiniti njegovu unutrašnjost masnom i spužvastom.

Probajte neke od ovih metoda: Stavite jako malo ulja u tavu i pokušajte ga tako ispržiti. Također, možete ga peći u pećnici, opet s vrlo malo ulja. Malo će duže trajati od prženja na štednjaku, ali ćete i ovako dobiti lijepo prepečen i hrskav tofu.

5. Držite previše nisku temperaturu pri prženju

Kada želite dobiti zlatno-smeđu boju, ne trebate koristiti nižu temperaturu zato što će se hrana zalijepiti za tavu i na kraju ćete imati potpuno drugačiji rezultat od onoga što ste htjeli. Umjesto toga, uključite štednjak na veću temperaturu i budite sigurni da se tava dovoljno ugrijala, prije nego što stavite ulje i dodate tofu.

Pročitajte više