Je li jedenje previše meda opasno? Stručnjaci upozorili na novi TikTok trend

TIKTOK je postao mjesto na kojem nastaju trendovi. Jedan od posljednjih se dogodio doslovno preko noći. Korisnici te mreže pune boce medom, kukuruznim sirupom ili mješavinom jednog i drugog, ponekad dodaju prehrambene boje, bombone i drugo, pa ih stavljaju u zamrzivač. Kad se med smrzne, poprima drugačiju teksturu, nalik želeu, i mnogi kažu da ju je pravi užitak jesti. 

Oznaka #FrozenHoney trenutno ima više od 830 milijuna pregleda na TikToku, a #FrozenCornSyrup 25 milijuna. Iako se ovaj trend možda čini bezazlenim i zabavnim, nekoliko je ljudi prijavilo nuspojave. 

"Nemoj jesti tri žlice smrznutog meda ujutro, to će uzrokovati hitni odlazak na wc", napisala je korisnica @lalaleluu. 

@averycyrus

Brb gotta go get my stomach pumped 🤪

♬ original sound - Avery

Avery Cyrus našalio se da "mora otići na ispumpavanje želuca".

NBC News prenosi izjave stručnjaka prema kojima bi ovaj trend mogao dovesti do proljeva, grčeva u želucu, nadutosti i drugih opasnih nuspojava.

"Prvo sam se zabrinula za njihove zube. Kao i sa svakom ljepljivom hranom, uvijek se pitam kada će netko dobiti karijes ili izgubiti plombu", rekla je za Women’s Health nutricionistica Marisa Moore. 

Objasnila je da su kratkoročni učinci ovog trenda posljedica konzumiranja previše šećera.

"Višak šećera može potaknuti crijeva na povećano ispuštanje vode, a to može dovesti do proljeva", pojasnila je. 

Kao dugoročne učinke ističe mogući visoki krvni tlak ili povećani rizik od vrste upala koje bi mogle dovesti do bolesti srca. 

"Djeca slijede trendove, a ne istraže ih i ne prilagođavaju se vlastitom organizmu. Budite svjesni - ne morate učiniti sve što vidite", upozorila je Lisa Young iz Steinhardtove škole za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u New Yorku.

Pročitajte više