Jedna namirnica bolji je izvor vrijednih tvari od multivitamina, tvrdi nutricionist

Foto: Shutterstock

JEDNA studija objavljena u časopisu Nutrients proučila je podatke Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani (NHANES) od 2011. do 2014. godine. Analiza je pokazala da su među ispitanim odraslim osobama vlakna, folna kiselina i željezo bili na niskim razinama.

Štoviše, Smjernice o prehrani sugeriraju da postoje i drugi nutrijenti koji nam nedostaju, uključujući vitamine A, D, E, C, kalcij, magnezij i kalij. Nedostatak tih hranjivih tvari, osobito tijekom dužeg vremena, može utjecati na sve, od očiju preko kože, mozga do kostiju.

Često se te tvari mogu dobiti iz dodataka prehrani, ali neka istraživanja tvrde da je bolja i jeftinija opcija za uzimanje tih vrijednih tvari konzumacijom obogaćenih žitarica.

Brierley Horton, nutricionistica, suvoditeljica podcasta o zdravoj prehrani i majka dvoje djece, govorila je o tome za Men's Health. "Prvo, vaše neorganske žitarice obogaćene su s PUNO nutrijenata. Dakle, moja djeca dobivaju lijepu raznolikost vitamina i minerala u žitaricama, kao i zdravu porciju mlijeka. Drugo, uče biti samostalniji: u stanju su sami napraviti svoj doručak koji je prepun vrijednih hranjivih tvari."

Kao što je Horton spomenula, većina žitarica za doručak obogaćena je mnoštvom vitamina i minerala, mogu pružiti vlakna, ovisno o izboru, a kada su uparene s kravljim mlijekom i voćem, ovaj obrok postaje jedan od najhranjivijih i najisplativijih obroka u danu i najbolji multivitamin koji ćete jesti.

Možda se ipak brinete zbog mogućeg unosa velikih količina dodanog šećera

Prema jednoj Analizi iz 2016. godine, žitarice koje se jedu za doručak čine samo 7 posto ukupno dodanog šećera (u usporedbi s 24% u zaslađenim napitcima, 19% u desertima i slatkim grickalicama, 11% u kavama i čaju, 9% od slatkiša i 19% iz "drugih izvora").

Pročitajte više