Jednostavna vježba koju možete raditi jednom tjedno, a dokazano produljuje život

Foto: Pexels

IAKO jako dobro znamo da mnogima tjelovježba nije omiljena aktivnost u slobodno vrijeme, nedavno otkriveni podaci mogli bi vas natjerati da ipak malo više uživate u njoj. Naime, stručnjaci su otkrili kako određene vježbe mogu produljiti život i do nekoliko godina, a dovoljno ih je izvoditi tek jednom tjedno.

Najnovije istraživanje pokazalo je kako su dizanje utega ili izvođenje sklekova jednom tjedno najučinkovitiji način na koji si možete osigurati dulji život, donosi The Sun. Studija tvrdi da bavljenje treninzima snage u srednjoj i starijoj dobi donosi zdravstvene beneficije iznad jednostavnog kardiovaskularnog vježbanja kao što je hodanje ili plivanje.

Ljudi koji su kombinirali tjedno dizanje utega s aerobnim vježbama imali su 47 posto manju vjerojatnost da će umrijeti tijekom desetogodišnjeg razdoblja od onih koji nisu vježbali uopće, što su uistinu izvrsni rezultati.

Samo izvođenje aerobnih vježbi smanjilo je rizik od smrti za 34 posto, dok je fokusiranje isključivo na trening snage smanjilo smrtnost za 22 posto. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu British Journal of Sports Medicine potvrđuju kako je dizanje utega pomoglo u očuvanju mišićne mase, što značajno smanjuje rizik od mnogih bolesti i slabosti povezanih sa starenjem.

Pročitajte više