Kada se tuširati - ujutro ili navečer? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Pexels

AKO ste jutarnji tip, vjerojatno se radije tuširate ujutro, dok će noćne ptice pod tuš uskočiti u večernjim satima. Postoji li uopće pravilo u koje doba dana je bolje tuširati se?

"To uglavnom ovisi o vašem životnom stilu i preferencijama. Postoje prednosti, ali i mane i jednog i drugog. Kad govorimo o higijeni, vjerujem da je bolje tuširati se navečer kako biste uklonili svu prljavštinu i klice koje su se nakupile na koži i kosi tijekom dana", kaže dermatologinja Rebecca Marcus za časopis Seventeen.

S druge strane, jutarnje tuširanje može vas razbuditi i pripremiti za dan, a uklonit će ulja, bakterije i znoj koji su se nakupili preko noći. Večernje tuširanje mnogima je ritual za smirivanje prije spavanja.

"Odlazak u krevet s čistom kožom i kosom održava vašu posteljinu čišćom, što ima smisla ako je ne perete češće od jednom u tjedan ili dva", ističe dermatolog Dendy Engelman.

Je li loše tuširati se dva puta dnevno?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o vašoj koži i tipu kose, ali i dr. Engelman i dr. Marcus preporučuju da se ne tuširamo više od jednom dnevno.

"Tuširanje može isušiti kožu i kosu, osobito ako se koristi vruća voda", napominju.

Tuširanje više puta u danu je dobar izbor za osobe koje vježbaju i žele isprati znoj ili prljavštinu. 

"Ograničite vrijeme koje provodite pod tušem i pobrinite se da voda bude mlaka. Nakon tuširanja nanesite hidratantnu kremu. To će pomoći da ne dođe do pretjeranog isušivanja", poručili su.

Pročitajte više