Kako se natjerati na jesenske i zimske treninge?

Foto: 123rf

LJETNA tijela nastaju zimi.

Vjerujemo kako ste nebrojeno puta čuli ovu izjavu i nadamo se kako ste je svjesni. Vježbanje nije odlično samo za izgled vašeg tijela, već i za njegovo zdravlje, kao i zdravlje vašeg uma.

Zato i je važno da ne počnete trenirati u proljeće, kada skidamo sve više krpica sa sebe, nego da u teretani i slično budete prisutni tijekom cijele godine. No, s druge strane, znamo koliko je teško natjerati se na tjelovježbu po mračnom, kišnom, tmurnom i hladnom vremenu.

Točno je da niska temperatura i manjak svijetla imaju direktan utjecaj na ritam tijela u hladnijim mjesecima, no postoje jednostavni trikovi koji vas mogu ohrabriti da napustite svoju komfornu zonu, zvanu kauč ili krevet.

1. Odredite važni datum

Odaberite neki važni datum do kojeg morate postići određeni cilj, odnosno događaj na kojem morate zablistati. Vjerujte nam, nema bolje motivacije od toga.

2. Zapišite sve prednosti treninga


Zapišite na papir sve prednosti treninga te ga uvijek imajte uz sebe. Sljedeći put kada biste radije ostali u krevetu, nego otišli na trening, bacite pogled na njih... Ustat ćete odmah i krenuti prema dvorani (ljepša koža, zategnutije tijelo, bolje raspoloženje, bolje zdravlje, rješavanje stresa...)

3. Pronađite partnera za trening

Onoga koji će vas natjerati da odete vježbati čak i kad vam se ne da, jer ste mu dan ranije to obećali. Pobrinite se samo da nađete nekoga tko neće prvi ostati u toplome.

4. Kupite novu odjeću i opremu za trening

Tako ćete biti motivirani za odlazak na vježbanje jer ćete se htjeti pohvaliti novim ulovima. Možda vam zvuči smiješno, no svatko je od nas po prirodi barem malo hvalisav pa iskoristite to u dobre svrhe.

5. Sastavite motivirajuću playlistu


Dobra glazba pokrenut će i one najumornije pa se pobrinite da uvijek uz sebe imate playlistu omiljenih pjesama i slušalice. Također, znanstveno je dokazano kako glazba utječe na bolju izvedbu.

6. Uložite u kućnu opremu za trening

Danas je izbor opreme velik te si svatko može izabrati ono najosnovnije za svoje ciljeve. Prednost je i ušteda vremena, kao i mogućnost treninga u bilo koje doba. Najteže je prisliti se, no jednom kad krenete, nema stajanja.

 

Pročitajte više