Kako smanjiti kalorije u tjestenini?

Foto: 123RF

ZANIMLJIV eksperiment BBC-ja dao nam je odgovor na ovo pitanje.

Vjerujemo kako volite tjestenine na 1001 način, no s druge strane, znate kako vas pretjerano uživanje u ovoj namirnici može udebljati.
 
Naime, samo 100 grama tjestenine ima 390 kalorija, i to najgorih - u škrob koji se u tijelu pretvara u šećer i na kraju skladišti kao salo.
 
No sve ljubitelje tjestenine oduševit će rezultati jednog eksperimenta kojim je dokazano kako je moguće smanjiti broj kalorija ove namirnice i to na vrlo jednostavni način. Dovoljno je samo da ohladite tjesteninu, a zatim ponovno zagrijete.
 
Eksperiment je proveden u jednoj live emisiji, a u njoj se ispitanicima davala tjestenina, a nakon toga im se mjerila razina šećera u krvi svakih 5 minuta.
 
Pokazalo se da su oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.
 
Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi. Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

Pročitajte više