Kakve veze imaju kontracepcijske pilule s ružnim sjećanjima? Evo kakve

Foto: 123 RF

NOVO istraživanje pokazalo je da hormonska kontraceptivna sredstva mogu utjecati na to kako pamtimo neke stvari. Studija objavljena u časopisu Psychological Reports pokazala je da su žene koje uzimaju kontracepcijske pilule sklonije zaboravljanju ružnih sjećanja. 

"S obzirom na prethodna istraživanja koja ukazuju na to da hormoni mogu utjecati na raspoloženje i kognitivne sposobnosti, smatrali smo da je potrebno istražiti učinak kontracepcijskih pilula na emocionalno pamćenje", rekla je Kirsten Oinonen, izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Lakehead i vodeća autorica studije. 

U istraživanje je bilo uključeno 58 žena koje su koristile pilule, 40 žena koje ih nisu koristile i 37 muškaraca. 

Istraživači su nakon testa emocionalne prostorne memorije otkrili da su se korisnice pilula prisjećale više pozitivnih stavki od onih žena koje ih nisu koristile. Test su ponovili i nakon tjedan dana, a značajne razlike nije bilo. 

"Hormoni mogu utjecati na emocije i kognitivne sposobnosti. Stoga bi žene trebale biti oprezne s takvim promjenama prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula", rekla je Oinonen za PsyPost.

"Rezultati su pokazali da je veća vjerojatnost da će žene koje uzimaju pilule zapamtiti pozitivne informacije nego negativne", zaključila je autorica studije.

Pročitajte više