Kardiolog otkrio koji orašasti plod jede gotovo svaki dan za zdravlje srca

Foto: Shutterstock

KADA je riječ o riziku od srčanih bolesti, na neke čimbenike ne možemo utjecati, poput genetike ili dobi. Ali, imamo veću kontrolu nad onime što konzumiramo i unosimo u organizam. Poznato je da su orašasti plodovi vrlo zdravi te da bi ih trebalo često jesti, a kardiolog, dr. Kevin Rabii, otkrio je koji orašasti plod jede gotovo svakodnevno za zdravlje srca. 

"Hrana koju jedemo može utjecati na razvoj nekoliko čimbenika rizika za bolesti srca, uključujući visoki krvni tlak, kolesterol i dijabetes. Razumijevanjem koje hrane će nam pružiti najviše koristi i uzrokovati najmanje štete, možemo održati kardiovaskularni sustav u najboljoj mogućoj formi", komentirao je kardiolog za People. 

Kardiolog redovito konzumira jedan popularni orašasti plod

Orašasti plodovi sadrže dobre masti koje mogu zaštititi kardiovaskularni sustav. "Ne stvaraju se sve masti jednako. Orašasti plodovi imaju više razine nezasićenih masnih kiselina koje mogu imati zaštitničke učinke na naš kardiovaskularni sustav i sniziti razinu lošeg kolesterola", tvrdi dr. Rabii.

Omiljeni orašasti plodovi koje kardiolog voli jesti za zdravlje srca su bademi, koje uvijek ima pri ruci. "Uživam u bademima jer su lagan, zdrav i ukusan međuobrok. Pokušavam držati malu posudicu s bademima u autu ili na poslu kada sam gladan. Ne treba ih posebno pripremati, a mogu spriječiti da odaberete nezdravije grickalice", ističe on. 

Kao razlog zašto najviše jede bademe, liječnik objašnjava: "Postoji mnogo orašastih plodova koji su zdravi za srce, ali bademi se smatraju jednim od boljih izbora. Imaju visoku razinu proteina, korisnih masti i drugih hranjivih tvari, uključujući vitamin E, vitamine B skupine, magnezij i kalcij."

Pročitajte više