Kardiolog otkriva koja je najbolja hrana za zdravlje srca, a koju trebamo izbjegavati

Foto: Unsplash

IAKO zdravlje našeg srca ovisi o mnogo različitih čimbenika kao što su tjelesna aktivnost, pušenje, konzumacija alkohola, izloženost stresu i genetika, veliki utjecaj također ima i naša prehrana, tvrde kardiolozi. Kako donosi Eat This, postoji hrana koja je dobra za naše srce te pospješuje njegov rad, dok, s druge strane, postoje i one namirnice koje bismo prema mišljenju stručnjaka trebali izbjegavati.

Prehrana bogata voćem i povrćem

Voće i povrće namirnice su koje, objašnjavaju kardiolozi, dokazano pospješuju zdravlje našeg srca te smanjuju rizik od mnogih bolesti.

"Prehrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti osiguravajući esencijalne hranjive tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa", objašnjava kardiolog Kaustubh Dabhadkar. "Mnogo voća i povrća sadrži visoku razinu vitamina C i E, za koje je poznato da imaju antioksidativna svojstva. Osim toga, voće i povrće bogato je kalijem koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Iako voće sadrži velike količine šećera, vlakna u njemu usporavaju stopu apsorpcije šećera, što vam pomaže da izbjegnete visoke razine šećera.''

Također, studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine otkrila je da je kod ljudi koji su jeli hranu bogatu povrćem i voćem pronađeno manje biomarkera povezanih sa srčanim bolestima ili nekim drugim zdravstvenim problemima koji utječu na zdravlje srca.

Cjelovite žitarice

Jedenje cjelovitih žitarica umjesto rafiniranih veliki je korak u brizi za zdravlje vašeg srca, tvrdi kardiolog. Glavna razlika između cjelovitih i rafiniranih žitarica je u tome što cjelovite žitarice sadrže velike količine vlakana i drugih hranjivih tvari, dok rafinirane žitarice poput bijele tjestenine i bijelog kruha sadrže najvećim dijelom ugljikohidrate, ali i šećere.

''Cjelovite žitarice izvrstan su izvor vlakana koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti, a sadrže i bitne vitamine B i E, magnezij te selen'', tvrdi Dabhadkar.

Klinika Mayo također navodi da cjelovite žitarice mogu pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka, a oboje je izravno povezano sa zdravljem vašeg srca.

Ribu jedite najmanje dva puta tjedno

"Ribe kao što su losos, tuna i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što snižavaju trigliceride, smanjuju upalu te krvni tlak", govori Dabhadkar. "Konzumiranje ribe barem dva puta tjedno može vam pomoći da zadovoljite preporučeni unos ovih esencijalnih masnih kiselina."

Ograničite unos zasićenih i trans masti

Postoji i hrana koju je, tvrdi kardiolog, najbolje izbjegavati ili u potpunosti eliminirati, a riječ je o zasićenim i trans mastima.

''Zasićene i trans masti mogu povisiti razinu LDL (lošeg) kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti'', upozorava Dabhadkar. "Ograničavanjem unosa zasićenih masti koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima te izbjegavanjem trans masti koje se nalaze u prerađenoj hrani možete sniziti razine kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti."

Pročitajte više