Ketogena dijeta: jedna od zasigurno najdjelotvornijih!

Foto: 123rf

CILJ:

Gubitak neželjenog masnog tkiva.

Tvrdnja:

U normalnim okolnostima tijelo kao primarni izvor energije koristi ugljikohidrate.

Ukoliko putem prehrane u organizam ne unosimo ugljikohidrate on će pronaći alternativan izvor energije.

Kada je unos ugljikohidrata sveden na minimum stvaraju se ketonska tijela kao nusprodukt razgradnje masnih kiselina te organizam kao izvor energije počinje koristiti ketonska tijela.



Stanje ketoze:

Za početak trebate izračunati vaš potreban dnevni kalorijski unos za stane mirovanja. Trebate odrediti svoj bazalni metabolizam.



Na internetskim stranicama postoje brojni kalkulatori koji služe u svrhu izračuna bazalnog metabolizma.

Nakon što ste izračunali kalorijsku potrošnju vašeg organizma u stanju mirovanja procijenite vaše dnevne fizičke aktivnosti te odredite kalorijski unos koji je manji od vaše dnevne kalorijske potrošnje. Dnevni kalorijski unos rasporedite na šest obroka.

Unos proteina trebao bi iznositi minimalno 2 g po kg tjelesne težine. Ostale kalorije trebale bi se unositi putem masti. Izračun je vrlo jednostavan, 1 g proteina sadrži 4 kcal, dok 1 gram masti sadrži 9 kcal.



Provjera stanja ketoze:

Nakon prestanka unosa ugljikohidrata u organizam treba proći određen period kako bi nastupilo stanje ketoze. Taj period je od 2- 3 dana.

Nakon što je organizam ušao u stanje ketoze osoba u ustima ima vrlo intenzivan, sladak miris.

Jeste li ste u stanju ketoze najpouzdanije je provjeriti putem krvne pretrage prisustva ketona. Drugi, u praktičnoj primjeni zastupljeniji način provjere, je provjera prisustva ketona u urinu. Ovdje treba biti svjestan činjenice kako samo 10 – 15% ketona proizvedenih u jetri dospijeva u urin.

Zanimljivost:


Ketogena dijeta u prošlosti je bila jedina terapija za djecu oboljelu od epilepsije. Danas postoje antikonvulzivni lijekovi, međutim ketogena dijeta i dalje se u određenim slučajevima koristi u istu svrhu iz razloga što neka djeca ne reagiraju adekvatno na navedene lijekove.

U bodybuildingu se, osobito kod žena, ketogena dijeta vrlo često koristi u periodu definicije.


 

Pročitajte više