Koji je pravi način konzumiranja chia sjemenki?

Foto: 123rf

NAČULI ste koliko su dobre, ukusne i zdrave - bogate proteinima, vlaknima, kalcijem, antioksidansima, omegom 3. Naravno, govorimo o chia sjemenkama o kojima se sve više i više priča, no jedan je čovjek nažalost na svojoj koži osjetio da nisu uvijek zdrave. Da postoje pravi i da postoje krivi načini na koje ih konzumiramo.

Otkrijte kako ih pravilno koristiti u svojoj prehrani

Pomislite biste da mora biti logično i jednostavno uzeti malo sjemenki, staviti ih u usta i zaliti vodom ako ste žedni. No, postoji slučaj čovjeka koja se gotovo ugušio nakon samo jedne male žličice sjemenki koje je zalio vodom. Kako su chia sjemekne poznate po tome što se njihov volumen udvostruči u kontaktu s vodom, progutane na ovaj način jednostavno nisu dospjele do probavnog trakta već su se napuhale ranije, u dišnim putevima.

Da su dospjele do trbuha udvostručile bi se tamo te bi dale ono što inače daju - osjećaj sitosti.
Zato se chia sjemenke trebaju konzumirati nakon što su prethodno namočene u vodi. Sjemenke će se tako napuhnuti i pustiti onu specifičnu sluz koja, vjeruje se, dodatno pospješuju probavu.

Postoje i dokazi da je bolje konzumirati mljevene nego cijele sjemenke jer u tom obliku otpuštaju puno više omege 3 masti izravno u krvotok.

Ukoliko vam nedostaje ideja kako ih je najbolje uklopiti u prehranu, donosimo vam ih nekoliko:

Chia puding

Bez kuhanja! Trebaju vam samo chia sjemenke i mlijeko. Kokosovo je odlično u ovoj kombinaciji - a treba ih navečer pomiješati i ostaviti da nabujaju do jutra i ukusnog zdravog doručka.

Muffini s chia sjemenkama i borovnicama

Žličicu-dvije chia sjemenki uvijek možete dodati u vaš omiljeni recept za muffine - one se doduše neće ni osjetiti toliko, ali će vam dati dobru dozu nutrijenata, posebno ako se još pojačaju zdravim borovnicama.



Smoothie s chia bobičastim voćem

Mnogima chia sjemenke nisu baš pretjerano ukusne, ali znajte da ih u kombinaciji s bobičastim voćem nećete ni osjetiti. Za zdrav jutarnji smoothie uzmite 1 žličicu sjemenki, šalicu bobičastog voća, pola šalice nezaslađenog soka i pola šalice vode.

Žličica za brzo djelovanje

Jedete voće ili jogurt, a željeli biste ga pojačati nečime - jednostavno tom obroku dodajte - posipajte žličicom sjemenki.

Pročitajte više