Koliko često trebamo mijenjati četkicu za zube?

Foto: Shutterstock

ČETKICA za zube važan je alat za održavanje oralne higijene pa bismo je trebali mijenjati dovoljno često kako bismo spriječili nastanak karijesa, bolesti desni i lošeg zadaha. Točnije, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) savjetuje zamjenu četkice za zube svaka tri mjeseca. U nekim slučajevima to je potrebno raditi i češće, donosi Best Life.

Kako objašnjava stomatologinja Jennifer Silver, vlakna četkice za zube s vremenom počnu biti izlizana, istrošena i manje učinkovita u uklanjanju plaka, ali i ostalih bakterija sa zuba i desni. Stoga, iako svejedno peremo zube, to nije toliko učinkovito.

To se događa zato što je manje vjerojatno da će starije četkice za zube ukloniti naslage na zubima, a ako se ne liječi, nakupljeni plak može dovesti do karijesa i gingivitisa, ali i do ispadanja zubi.

Stomatologinja također savjetuje kako se ne bismo trebali iznenaditi ako počnemo osjećati određenu vrstu osjetljivosti zubnih desni ili primijetimo malo krvi u umivaoniku tijekom pranja zuba, naročito ako neko vrijeme nismo zamijenili četkicu za zube.

Pod pretpostavkom da peremo zube dva puta dnevno, naša će se četkica za zube vjerojatno prilično istrošiti u roku od tri mjeseca. Kao rezultat toga bit će mnogo oštrija, što nije nimalo dobro za naše desni.

"Korištenje četkice za zube koju smo već odavno trebali zamijeniti može biti previše agresivno za desni i uzrokovati njihovo crvenilo, natečenost i krvarenje", objašnjava Silver.

Pročitajte više