Ledene lizalice, voda i vazelin: 8 načina da nastavite vježbati po vrućinama

Foto: EPA

AKO vam ideja vježbanja po vrućinama ne zvuči primamljivo, nema razloga da zanemarite svoju fitness rutinu. Postoji nekoliko prilagodbi uz koje se možete držati uobičajenog rasporeda vježbanja. Stručnjaci su za Guardian podijelili kako se nositi s vrućinom.

Aklimatizirajte tijelo

Iako bi vrućine mogle postati redovite u budućnosti, mnogi na njih nisu navikli. Prema fiziologinji Clare Lobb, možete se aklimatizirati.

"Nemojte odmah krenuti s uobičajenim dugotrajnim vježbanjem. Trebat će vam barem tjedan dana da se aklimatizirate. Počnite s 20 minuta vježbanja pa svaki dan dodajte 5 do 10 minuta", kaže Lobb.

Istraživanja su pokazala da je ženama potrebno više vremena da se prilagode vrućini nego muškarcima.

Vježbajte ranije u danu

Ako je moguće, vježbajte ili trčite rano ujutro, kada je hladnije. Prema fiziologu Oliveru Gibsonu, sve prije 9 ujutro je ok.

"Kasnije se temperatura može povećati samo za nekoliko stupnjeva, ali će izazvati dodatni toplinski stres i nelagodu", pojašnjava.

Nemojte se forsirati

Držite se svog tempa. Kad je vruće, nemojte pokušavati oboriti vlastite rekorde.

Potražite hladnije rute

Ako možete, vježbajte na zelenim površinama ili uz vodu, savjetuje Gibson. 

"Na takvim mjestima je dva do tri stupnja hladnije nego na betonskom urbanom području", tvrdi.

Hidrirajte se

Popijte vodu 20 minuta prije početka treninga, a nastavite piti i dok se bavite tjelesnom aktivnošću.

"Kada počnete osjećati žeđ, već ste dehidrirani. Najbolje je svakih pet do deset minuta otpiti gutljaj. Osim vode i elektrolita, možete popiti mlijeko, koje je izvrstan rehidrator jer ima prilično visok sadržaj proteina i elektrolita", kaže Gibson.

Primjereno se odjenite

Ono što nosite može pomoći u ublažavanju vrućine. Nosite svijetle tkanine koje reflektiraju dio sunca, a na glavu stavite šešir. I ne zaboravite sunčane naočale i kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom koju ćete nanijeti 20 do 30 minuta prije trčanja.

Spriječite trljanje

Ako ste skloni trljanju bedara po vrućem vremenu, prije vježbanja nanesite vazelin, gel ili bilo koji lubrikant na tijelo. Pripijena odjeća također može pomoći, ali u nekim slučajevima će pogoršati situaciju jer stvara više trenja.

Ohladite se

Kad vladaju vrućine, cilj je smanjiti tjelesnu temperaturu. U tome mogu pomoći ledene lizalice.

"Drugi način je da ruke stavite u kantu leda ili nanesete nešto hladno na lice ili na područje glave i vrata. Hladni vlažni ručnik zvuči kao prava poslastica", zaključila je Gibbs.

Pročitajte više