Liječnici kažu da je ovo jedini dodatak vitamina koji nikada ne biste trebali uzimati

Foto: Pexels

ZA MNOGE ljude dodaci vitaminima dio su njihove jutarnje rutine. Dugo se mislilo da su takvi dodaci brz i prikladan način nadopunjavanja određenih dnevnih potreba za hranjivim tvarima koje vam možda nedostaju, a u najgorem slučaju, čak i ako ih vaše tijelo ne treba, neće nanijeti nikakvu štetu. Naročito je popularan vitamin E, dodatak koji gotovo četvrtina odraslih Amerikanaca starijih od 55 godina uzima svaki dan, prema Harvard Medical School. Međutim, istraživanja sugeriraju da svakodnevno uzimanje vitamina E zapravo može donijeti više štete nego koristi.

Klinika Cleveland kaže: "Posebno je važno izbjegavati uzimanje dodataka vitaminu E. Ne samo da postoji malo kliničkih istraživanja koja pokazuju da dodaci vitamina E koriste vašem zdravlju već u nekim situacijama može biti štetan." 

Vitamin E važan je dio obrane vašeg tijela

Vitamin E poznat je uglavnom kao antioksidans. Kao što objašnjava Ured za prehrambene dodatke Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), "antioksidanti štite stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala koji mogu pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka".

Vitamin E također je uključen u imunološku funkciju i pomaže u drugim metaboličkim procesima.

Umjesto jedne određene tvari vitamin E je skupina spojeva i često se pojavljuje u hrani, posebno biljnim uljima poput uljane repice ili ulja suncokreta, soje, kukuruza te maslinovog ulja. Također se javlja u orašastim plodovima i sjemenkama te pšeničnim klicama koje se često nalaze u žitaricama.

Odraslima treba 15 mg dnevno, prema NIH-u, ali "trebali biste moći dobiti sav vitamin E koji vam je potreban iz prehrane. Za razliku od, recimo, vitamina C koji se ne može pohraniti u tijelu, bilo koji vitamin E koji vašem tijelu nije odmah potreban sprema se za buduću upotrebu, pa ne biste trebali svakodnevno uzimati dodatke tog vitamina. 

Moguće je imati previše vitamina E

Iako je malo vjerojatno da ćete, konzumirajući vitamin E kroz hranu, unijeti previše tog vitamina, njegovo uzimanje u obliku dodataka druga je stvar.

"Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja (smanjenjem sposobnosti krvi da stvara ugruške nakon posjekotine ili ozljede) i ozbiljnih krvarenja u mozgu (poznatog kao hemoragijski moždani udar)", navodi NIH.

NIH kaže da je gornja granica dodataka vitamina E za odrasle 1.000 mg na dan, dodajući da "neka istraživanja sugeriraju da uzimanje dodataka vitamina E čak i ispod tih gornjih granica može naštetiti". Točnije, istraživanje je pokazalo da muškarci koji su nekoliko godina svakodnevno uzimali 180 mg sintetskog dodatka vitamina E imaju povećan rizik od raka prostate. 

Vitamin E može utjecati na djelotvornost određenih lijekova

NIH također upozorava da dodaci vitamina E mogu "komunicirati ili ometati" različite lijekove, uključujući antikoagulanse ili antitrombocite, čime se povećava rizik od krvarenja kod pacijenata.

Druga istraživanja pokazala su da može utjecati na blagodati drugih antioksidansa (poput vitamina C), ako se istovremeno uzima, i da može smanjiti učinkovitost kemoterapije ili zračenja za pacijente s karcinomom.

Nedostatak vitamina E vrlo je rijedak

"Budući da se vitamin E nalazi u raznoj hrani i dodacima, nedostatak je rijedak", izvještava Harvard T. H.

Liječnici ponavljaju da vjerojatno unosite dovoljno vitamina E kroz prehranu i zato dodaci nisu potrebni. Zapravo, prema izvješću s Harvarda: "Znanstvenici su raspravljali mogu li ti dodaci biti štetni, pa čak i povećati rizik od smrti." Često citirana meta-analiza iz 2005. godine o dodavanju visokih doza vitamina E otkrila je da uzimanje najmanje 180 mg sintetičkog vitamina E dnevno rezultira povećanjem rizika od smrti iz bilo kojeg razloga za 4 posto, prenosi Best Life.

Kao što upozorava NIH, prije uzimanja bilo kakvih dodataka trebali biste se savjetovati sa svojim liječnikom. 

Pročitajte više