Liječnici otkrivaju sedam načina da se brzo riješite kašlja i umirite grlo

S hladnijim danima stigla nam je i sezona viroza i prehlada, a kao vjerni pratitelj takvih bolesti najčešće nam stiže i iritantni kašalj. 

Doktor obiteljske medicine i profesor na čikaškom sveučilištu, Michael Hanak, za portal Women's Health donosi jednostavne, prirodne savjete koji nam mogu pomoći u borbi s kašljem i nadraženim grlom. 

1. Ispirite grlo slanom vodom

Jednostavan način za ublažavanje kašlja je slana voda. Sol djeluje protiv bakterija, ali ne i virusa pa vas možda neće izliječiti, ali svakako djeluje umirujuće. Pomiješajte pola žličice kuhinjske soli u malo vode i dobro isperite grlo.

2. Pijte čaj od đumbira

Osim što je dobro poznat po svojoj moći kod umirivanja želučanih tegoba, uspostavilo se i da je đumbir moćan saveznik u borbi protiv kašlja. 

3. Dodajte med u tekućinu koju pijete

Liječite se od kašlja i bolnog grla i pritom uživate u nečemu slatkom... Ne zvuči uopće loše. Med djeluje umirujuće na gornje dišne putove i protuupalan je.

4. Zavalite se u toplu kupku ili se istuširajte toplom vodom

Osim što će vas opustiti, topla kupka pomoći će vam i kod kašlja i pritiska u sinusima.

5. Hidrirajte se

Hidracija je važna svakog dana, ali može biti posebno važna kada imate kašalj. Dovoljan unos tekućine može pomoći u razrjeđivanju sluzi u stražnjem dijelu grla, što će dovesti do poboljšanja kašlja.

6. Uzimajte probiotike

Hrana bogata probioticima su jogurti, kefiri, kiseli kupus, miso, kimchi...

7. Pijte čaj od kurkume

Kurkuma ima jaka protuupalna svojstva, a djeluje i protiv virusa i bakterija. Pomoći će vam umiriti nadraženost i bol u grlu.

Pročitajte više