Liječnik otkrio koji čaj redovito piti za zaštitu srca i snižavanje krvnog tlaka

Foto: Shutterstock

MNOGI ljudi vole piti čaj, a neki ga piju i kao zamjenu za kavu s obzirom na to da mnogi čajevi sadrže značajno manju količinu kofeina. Uz pijenje određenih vrsta čajeva povezuju se različite zdravstvene dobrobiti, a dr. Tim Bon smatra da redovito konzumiranje crnog čaja može pomoći u zaštiti srca i sniziti krvni tlak.

"Čini se da uživanje u šalici crnog čaja ima dobrobiti za srce i krvni tlak, zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin", ističe Bon, prenosi Express.

Dodaje da crni čaj sadrži tearubigin, koji je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj skupini polifenola, poznatih po snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. "Zdravstvene dobrobiti tearubigina utječu na krvne žile, smanjenje upale, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija", objašnjava on.

Osim u zaštiti srca, spoj tearubigin utječe i na krvni tlak. Bon ističe da je "krvni tlak jedno od ključnih područja zdravlja na koje tearubigin može utjecati".

Objašnjava da skuhani crni čaj može sadržavati 115 mg flavan-3-ola na 100 grama. "U crnom čaju, tearubiginini čine čak 70 posto flavan-3-ola, odnosno 81.3 posto na 100 grama", dodaje i zaključuje da bi crni čaj što češće trebalo piti, prenosi Express.

Pročitajte više