Liječnik otkrio razloge zbog kojih smo s godinama skloniji debljanju

Foto: 123RF

S GODINAMA postajemo skloniji debljanju i većem broju kilograma, a mršavljenje je to koje nam ide sporije. Niz je razloga za to, tvrdi dr. dr. Neerav Padliya, od hormonskih fluktuacija pa do gubitka mišića. I koliko god frustrirajuće bilo, nekim promjenama ne možemo pobjeći.

Hormoni

Dolaskom u tridesete godine života razina hormona u tijelu pada, a metabolizam počinje sporije raditi. Što on sporije radi, ljudi se više debljaju.

"Primjerice, visok nivo testosterona kod muškaraca odgovoran je za održavanje vitkog i mišićavog izgleda kada su mlađi. To se događa zato što taj muški hormon veže masno tkivo i izbacuje ga iz tijela te se ne gomila oko struka, ali nakon 30. godine nivo testosterona se prirodno počinje smanjivati za otprilike jedan posto godišnje", objašnjava dr. Padliya.

"Žensko tijelo ima nježnu ravnotežu progesterona i estrogena tijekom plodnog razdoblja života. Poznato je da viša razina estrogena povećava nastanak masnog tkiva. Kod mlađih žena razina obaju hormona je podjednaka, ali od 35. godine života razina obaju hormona se smanjuje, što u konačnici vodi do menopauze. Međutim, razina progesterona se smanjuje brže što uzrokuje formiranje masnih naslaga oko struka", dodaje ovaj stručnjak.

Gubitak mišića

"To je jedan od glavnih razloga za spor metabolizam. Mišićno tkivo je najveći potrošač glukoze u tijelu i ako ga nemate dovoljno, i potrošnja glukoze bit će manja. S druge strane, nepotrošena glukoza tada će se pretvoriti u tjelesnu masnoću koja vam se sigurno neće svidjeti", rekao je Padliya.

Zbog svega toga, dr. Neerav Padliya ovih pet načina smatra ključnima kako biste zadržali vitku liniju:

1. Jedite više proteina, a manje ugljikohidrata.

2. Pobrinite se da su mišići aktivni.

3. Smanjite stres koliko je to moguće.

4. Pokušajte sjediti što je manje moguće.

5. Spavajte dovoljno.

Pročitajte više