Liječnik: Ovaj neobičan znak na rukama nikada ne treba zanemariti

Foto: Shutterstock

Kada je riječ o bolestima i zdravstvenim stanjima, mnogi od simptoma koje osjećamo pojavit će se u dijelu tijela koji je povezan s problemom. Na primjer, plućne infekcije često će rezultirati kašljem i nedostatkom daha, dok želučane tegobe mogu uzrokovati bolove u abdomenu.

Međutim, ljudsko je tijelo izuzetno složen sustav i to nije uvijek slučaj. Neki znakovi upozorenja na zdravstveni problem mogu se pojaviti u dijelu tijela u kojem to ne bismo očekivali, zbog čega ih često zanemarujemo.

Doktor Johannes Uys stoga je za Express upozorio da postoji jedan simptom koji se javlja na rukama, a može značiti ozbiljan zdravstveni problem. To su batićasti prsti, što znači da se vrhovi prstiju povećavaju i šire, a nokti zakrivljuju prema dolje.

"Taj simptom može ukazivati na temeljne probleme, kao što su bolesti srca ili pluća, jetrena ili gastrointestinalna stanja ili određene infekcije. Točan uzrok nije potpuno poznat, ali vjeruje se da je povezan sa smanjenom razinom kisika u krvi, što dovodi do promjena u krvnim žilama ruku i vrhova prstiju. Kada se ove žile prošire, to može rezultirati karakterističnim batićastim izgledom", rekao je.

Osim batićastih prstiju, mogu se javiti otežano disanje, bol u prsima, kronični kašalj, umor i neobjašnjiv gubitak težine.

Prema klinici Cleveland, batićasti prsti najčešće se povezuju s rakom pluća, infekcijama pluća, intersticijskom bolešću pluća, cističnom fibrozom i kardiovaskularnim bolestima. Međutim, ponekad je uzrok genetika i obiteljska povijest batićastih prstiju. U svakom slučaju, trebali biste potražiti savjet liječnika ako primijetite navedeni simptom.

Pročitajte više