Mediteranska prehrana ponovo je najbolja na svijetu

Foto: EPA

Sedmu godinu zaredom mediteranska prehrana osvojila je titulu najbolje prehrane časopisa U.S. News & World Report. Iza sebe je ostavila dijete DASH i MIND, dijetu klinike Mayo i fleksitarijansku prehranu.

Mediteransku prehranu odobrava Američko udruženje za srce zbog njezinih kardiovaskularnih dobrobiti. Pokazalo se i da smanjuje rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće, kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod i mrtvorođenče, prema jednoj studiji.

Mediteranska prehrana naglašava važnost unosa voća, povrća, cjelovitih žitarica, graha, orašastih plodova, mahunarki, maslinovog ulja i aromatičnog bilja te začina. Riba i plodovi mora konzumiraju se najmanje dva puta tjedno, a perad, jaja, sir i jogurt u umjerenim količinama, prema U.S. News & World Reportu.

"Svaki plan koji izbacuje cijelu grupu namirnica nije dobar, i to je razlog zašto je mediteranska prehrana uvijek pobjednik", izjavila je Gretel Schueller, glavna urednica U.S. News & World Reporta.

Mediteranska prehrana je zdrava, održiva, ukusna i prilagodljiva. Ako je želite početi slijediti, ovdje je sve što trebate znati.

Pročitajte više