Možda vam je muka od posta no on dokazano produljuje život

Foto: Instagram

SIGURNO ste već čuli za 5:2 prehranu.
 
Ove se brojke kroz zdravu prehranu provlače već godinama, a radi se o savjetu nutricionista koji zagovaraju normalnu prehranu pet dana u tjednu, ali i dva dana s drastičnim smanjivanjem unosa hrane u organizam.
 
I dio znanstvenika ističe prednosti posta kao onog koji donosi koristi za duh i tijelo, a do rezultata je došlo jedno nedavno istraživanje s Harvarda.
 
Naime, njihovo je istraživanje pokazalo da privremeni post može poboljšati kvalitetu života i produljiti život te poboljšati zdravlje. Razlog je taj što post zadržava mitohondrije u homeostazi i time utječe na životni vijek organizma.
 
Mitohondriji imaju ključnu ulogu u starenju stanica, daju im energiju te razgrađuju ugljikohidrate i masne kiseline.
 
Znanstvenici su primijetili kako su stanice mlađe bez prisutnosti starijih mitohondrija te da mitohondriji ne stare, ako osoba prakticira povremeni post.
 
Također je otkriveno da povremeno suzdržavanje od hrane pomaže koordinaciji aktivnosti mitohondrija s peroksisomima - dijelovima stanica koji imaju antioksidativni učinak i doprinose dugovječnosti. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz post, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: post.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više