Može li nas prehrana učiniti privlačnijima komarcima?

Foto: Pexels

NEKI misle da su magnet za komarce. Zašto neke ljude komarci neprestano grizu, a druge rijetko? Novo istraživanje sugerira da prehrana može igrati ulogu.

Za većinu je ubod komarca manja smetnja koja uzrokuje oticanje kože i svrbež na mjestu uboda. Neke vrste komaraca, u određenim dijelovima svijeta, mogu prenijeti bolesti poput malarije, Zika groznice, žute groznice i denga groznice.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, polovica svjetske populacije je u opasnosti od zaraze malarijom, a u 2020. zabilježeno je 627.000 slučajeva te bolesti. S klimatskim promjenama prijetnja koju komarci predstavljaju kao prijenosnici bolesti raste.

Osim boje odjeće koju nosimo i tjelesne temperature, utvrđeno je da i mirisi daha i kože mogu potaknuti komarce na ugriz. Faktori koji utječu na tjelesne mirise uključuju fiziologiju, trudnoću, genetski sklop, infekcije i mikrobiom kože. Budući da ono što jedete i pijete može utjecati na vaše disanje i mikrobiom kože, nova istraživanja pokazuju da promjena prehrane može utjecati na vašu privlačnost dosadnim insektima.

Ljudsko tijelo proizvodi više od 350 različitih hlapivih spojeva. Neki komarce privlače više, drugi manje. Oni koji privlače komarce uključuju ugljični dioksid, mliječnu kiselinu (koja se proizvodi tijekom vježbanja), aceton (oslobađa se u ketozi) i amonijak.

Alkohol

Nekoliko studija pokazalo je da pijenje alkohola može povećati tjelesne hlapive organske spojeve koji privlače komarce. Studija objavljena u Journal of the American Mosquito Control Association izvijestila je da su među 13 sudionika istraživači mjerili biomarkere prije i nakon pijenja piva i otkrili da se postotak komaraca koji slijeću na pojedince povećao nakon pijenja piva.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS ONE, pokazalo je također da je konzumacija piva povećala interes komaraca za ispitanike. Istraživači teoretiziraju da pivo (a vjerojatno i sav alkohol) povećava privlačnost komarcima podizanjem tjelesne temperature i mijenjanjem hlapivih organskih spojeva u tijelu nakon konzumacije.

Kava i kofein

Nedavna studija citirana u članku u časopisu Current Research in Parasitology & Vector-borne Diseases izvijestila je da je kofein tvar koja se može prepoznati na koži i čini se da povećava privlačnost za komarce.

Kofein ubrzava metabolizam te time podiže tjelesnu temperaturu, a dobro je poznato da komarce više privlače toplija tijela. Iako su potrebna dodatna istraživanja, smanjenje unosa kave, drugih jakih aromatičnih napitaka i pića s kofeinom prije izlaska može pomoći u smanjenju interesa komaraca za vas.

Što napraviti?

Prema sve većem broju istraživanja, postoje osnovne zdravstvene prakse kojima možete smanjiti svoju privlačnost komarcima. Održavajte kožu čistom i nakon vježbanja se istuširajte kako biste isprali znoj sa sebe. Hranite se uravnoteženo i držite unos alkohola i kofeina pod kontrolom kako biste smanjili tjelesnu temperaturu i hlapive organske spojeve.

Pročitajte više