Najpopularnije dijete: Dijeta prema glikemijskom indeksu

Foto: 123rf
 
Cilj
 
Gubitak težine, bolja kontrola šećera u krvi, zdravlje srca.
 
Tvrdnja
 
Izgubit ćete ismršaviti li zadržati željenu kilažu, te ćete i smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
 
Teorija
 
Jedući dobre ugljikohidrate - mekinje, žitarice i puno voća i povrća, kao što su jabuke i mrkve, kontrolirate apetit i odgađate glad, te se potiče mršavljenje. Loši ugljikohidrati, poput bijelog kruha i instant pire od krumpira, brzo se probavljaju i budu pušteni u krvotok, čineći vas gladnima vrlo brzo. Glikemijski indeks (GI) je mjera za učinak ugljikohidrata na šećer u krvi. Dobri ugljikohidrati imaju manji glikemijski indeks. Oni se probavljaju polako, tako da se osjećate punije i duže ste siti.
 
Izgleda jednostavno - sve što trebate znati je gdje se između O i 100 GI nalaze različiti ugljikohidrati. Možete se zasititi na niskim GI ugljikohidrata (55 i ispod), jesti manje količine srednjeg GI ugljikohidrata (56 do 69) i grickati velike GI ugljikohidrata (70 i više godina). Popisi ugljikohidrata u svakoj kategoriji su dostupni online. Osim gnjavaže oko popise za hranu čije GI indeks ne znate ili ste zaboravili, nema drugih pravila - nema vaganja ili mjerenja. GI rangira samo namirnice koje sadrže ugljikohidrate, pa meso, riba i perad, primjerice, nemaju GI brojeve. Sami odlučujete što vaša prehrana treba uključivati. 

 
Mnogi stručnjaci kažu da je GI pristup dovodi do zabluda (neka junk hrana ima niski GI) i ne mogu predvidjeti sa sigurnošću kako će specifična hrana - ili kombinacije namirnica - utjecati na razinu šećera u krvi, jer različite kombinacije namirnica, pa čak i temperatura kuhanja mogu promijeniti GI. 
 
Primjer dnevnog menija 
 
Za doručak, jedu se zobene pahuljice, ječam ili mekinje; za ručak, sendvič s kruhom od integralnog brašna; i za večeru, jede se lagana salata. 

Koliko to košta?
 
Teško je reći. Proizvodi od cjelovitih žitarica, voće i povrće - općenito je skuplje od visoko procesuirane hrana poput bijelog kruha, slatkih žitarice i slatkiša.
 
Hoćete li izgubiti na težini?
 
GI dijeta pokazuje kratkoročan gubitak težine, ali ne puno više od drugih. Tvrdnja da jela s niskim GI su ključ mršavljenja je još uvijek sporna. 
 
Kako je lako slijediti?
 
Umjereno teško. Nemoguće je naći informacije za GI za baš svu hranu. 
 
Zdravlje i prehrana
 

Glikemijski indeks-dijeta razlikuje "dobre" ugljikohidrate od "loših“. GI rang uvijek ne odražava koliko je hrana hranjiva - ona može biti puna šećera, kalorija i zasićenih masti, a još uvijek imati nizak GI. Stručnjaci se slažu da se prateći ovu dijetu susrećete s ozbiljnim zdravstvenim rizicima. 

Pročitajte više