Najpopularnije dijete: Flexitarian dijeta

Foto: 123rf

CILJ
 
Gubitak težine te optimalno zdravstveno stanje.
 
TVRDNJA



Oni koji prakticiraju način prehrane koji podrazumijeva ova dijeta postižu, u odnosu na ostale ljude, nižu stopu srčanih oboljenja, dijabetesa i raka te u prosjeku žive dulje za oko 3.6 godina.
 
TEORIJA

Flexitarian dijeta povezuje dva poja, fleksibilnost i vegetarijanstvo.

Vegetarijanskim načinom života izgubit ćete neželjene kilograme, poboljšati svoje zdravstveno stanje te u konačnici će se produžiti vaš životni vijek.
 
Uravnotežena prehrana 

Ova dijeta sadržava preporučen unos proteina, ugljikohidrata, masti te drugih hranjivih tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma.
 
Što podrazumijeva Flexitarian dijeta?

Flexitarian prehrana prvenstveno podrazumijeva zamjenu za meso, odnosno preporučuju se tofu, grah, leća, grašak, orašasti plodovi, sjemenke i jaja kao izvor proteina.



Također se preporučuje konzumacija voća i povrća, mliječnih proizvoda te začini od sušenog bilja.



Doručak bi trebao sadržavati oko 300 kcal, ručak i večera oko 400 kcal, dok bi se putem međuobroka trebalo unijeti oko 150 kcal. Ovisno o spolu, godinama te dnevnoj fizičkoj aktivnosti koju prakticirate možete prilagoditi i dnevni unos kalorija.
 
Koliko košta ovaj način prehrane?

S obzirom kako, gotovo svakodnevno, cijene mesa i mesnih prerađevina rastu, ovaj način prehrane vjerojatno bi umanjio vaše troškove nabavke namirnica.
 
Hoćete li izgubiti na tjelesnoj težini?

Vrlo je vjerojatno kako ćete ovim načinom prehrane izgubiti neželjene kilograme iz razloga što voće i povrće sadrži manju kalorijsku vrijednost u odnosu na istu količinu mesa i mesnih prerađevina. 
 
Koliko je jednostavno slijediti ovaj način prehrane?

Ovaj način prehrane izrazito je jednostavno slijediti. Gotovo da nema restorana u kojemu se u današnje vrijeme ne poslužuju vegetarijanski obroci.
 
Sitost

Ukoliko prakticirate zdrav način vegetarijanske prehrane ne biste trebali osjećati glad. 
 
Okus

Vegetarijanska prehrana podrazumijeva vrlo raznolik izbor voća i povrća te se mnogo više pažnje ulaže u pripremu istog. Iz navedenog razloga šarenila na tanjuru ne bi trebalo nedostajati, a samim time i raznolikosti okusa. 
 
Fizička aktivnost
Ova dijeta preporučuje umjerenu tjelovježbu 5 dana u tjednu u trajanju od 30 min, ili intenzivno vježbanje 3 puta tjedno u trajanju od 20 min. 

Pročitajte više