Najpopularnije dijete: Makrobiotička dijeta

Foto: 123rf
 
Cilj
 
Prevencija bolesti, optimalno zdravlje.
 
Tvrdnja
 
Odbijat ćete i izliječiti postojeće bolesti - uključujući bolesti srca, dijabetesa pa čak i rak, kažu neki zagovornici ove dijete - i živjeti zdrav, sretan, dug život.
 
Teorija
 
Hrana je jedan od od najvažnijih utjecaja na naše zdravlje.
 
Uravnotežena prehrana
 
Ovisi - ne postoji jedna makrobiotička prehrana. Pristup je star stoljećima i ima puno pristaša diljem svijeta, tako da postoje mnoge varijacije. Vaš će se temeljiti na onome što vam vaše tijelo govori da jedete.
 
Većina makrobiotičkih dijeta proizlaze iz zajedničkog menija, no. Oni su u biti vegetarijanci (neki gotovo vegani) i naglasak je na prirodnim, organskim i lokalno uzgojenom namirnicama. Cjelovite žitarice - smeđa riža, ječam, zob, raž, heljda - činit će većinu vašeg dana u hrani.



Povrće, uključujući zeleno lisnato, korjenasto i morske vrste, zajedno s grahom i soja proizvodima kao što su tofu i tempeh. Voće, riba i morski plodovi, sjemenke i orašasti plodovi mogu biti na jelovniku jednom ili dva puta tjedno, ali mliječni proizvodi, jaja, perad, crveno meso, i ništa umjetno, obrađivano ili s kemijskim dodacima ne smije biti na meniju. 
 
Kada jedete, energija se prenosi na vaše tijelo, mijenja način kako se osjećate. Odabir ugljikohidrate koji imaju niski glikemijski indeks pomoći će vam  pri održavanju uravnotežene i zdrave prehrane.
 
Hoćete li izgubiti na težini?
 

Vjerojatno. Iako kod makrobiotičke prehrane nedostaje kliničkih studija, zbog zabrane prerađene hrane i naglaskom na zdrave i cjelovite žitarice, povrće i grah - vjerojatno će rezultirati mršavljenjem.   

Pročitajte više