Najpopularnije dijete: Zona dijeta

Foto: 123rf
 
Cilj
 
Gubitak težine.
 
Tvrdnja
 
Smršavit ćete pola do kile tjedno. 

Teorija
 
Hrana je poput droge, kaže kreator ove dijete Barry Sears, biokemičar. Morate uzeti pravu dozu u pravo vrijeme. Ključ mršavljenja je postizanje ravnoteže hormona i držanje razine šećera u krvi stabilnim. Prema Sears, povišene razine inzulina, hormona koji pomaže u kontroli razine šećera u krvi i drugih hormona uzrokuju da kile rastu, jer oni potiču upale, za koje se vjeruje da su glavni pokretač debljanja. Hrana bi trebala biti u pravim omjerima: 40 posto ugljikohidrata, 30 posto proteina i 30 posto masnoća. Tijelo treba pravo stanje tih hranjivih tvari da ostane zdravo, vitko i kako bi radilo vrhunske performanse, kaže on.
 
Uravnotežena prehrana
 
Zona dijeta obično znači unos dnevnih kalorija za žene 1.200 i 1.500 za muškarace. To je dvije trećine do tri četvrtine iznosa općenito preporučuljivih za zdrave ljude. Jest ćet pet puta dnevno: tri obroka i dva međuobroka. Svaki obrok treba sadržavati 40 posto ugljikohidrata, 30 posto proteina i 30 posto zdravih masti. Jedini mjerni alati koje trebate se vaša ruka i oči, kaže Sears. Kada si radite večeru, primjerice, podijelite svoj tanjur na tri jednaka dijela. Stavite niske masnoće proteina, kao što su piletina ili riba u jedan dio - ne više nego što može stati u dlan vaše ruke. Zatim ispunite ostala dva dijela sa šarenim ugljikohidratima (svježe voće ili povrće kuhano na pari). Dozvoljene su zdrave masnoće - maslinovo ulje, riblje ulje, bademi ili avokado.

 
Iako nema hrane koja je izvan granica, neke namirnice se ističu kao posebno dobre. Optimalni izbor proteina uključuju piletinu bez kože, puretinu, ribu, bjelanjak, niske masnoće mliječnih proizvoda, tofu i soju kao zamjenu za meso. Ugljikohidrati su ili "dobri“ ili "loši“, a na dijeti trebate birati samo one koji imaju niski glikemijski indeks (GI). Kod namirnica ugljikohidrata koje imaju nizak GI su, osjećate se punije dulje, dok konzumirajući "loše“ ugljikohidrate osjećate se suprotno. Najbolje je jesti povrće (osim škroba kukuruza i mrkve), voće (osim banana i grožđa) i zobene pahuljice i ječma. Držite se podalje tjestenine, kruha, peciva, žitarica, krumpira. Izbjegavajte masno crveno meso, žumanjke, jetrica i druge iznutrice, i procesuiranu hrana - sve visoke u zasićenim masnoćama.
 
Gotovo jednako važno kao i ono što jedete je - kad jedete. Vrijeme obroka i međuobroka ključni su u zoni. Ako ne jedete dovoljno često, razina šećera u krvi će pokrenuti glad. Nikad ne biste trebali biti dulje od pet sati bez hrane. Doručak neka bude u roku od jednog sata od buđenja. Ako je to u 7 sati, na primjer, ručak u podne, snack u 17 sati, večera u 19 sati, a drugi obrok u 23 sata. 
 
Zdravlje i prehrana
 

Nije najbolja dijeta, ali nije ni tako loša. Iako se u Zoni jede dovoljno ugljikohidrata i možda ne dovoljno vlakana, kalija, kalcija i vitamina D, stručnjaci su zaključili da to nije pretjerano rizično. 

Pročitajte više