Namirnice kojima ćete najlakše sniziti loš kolesterol

Foto: 123rf

LOŠ kolesterol, odnosno previše kolesterola u krvi, velik je rizik za zdravlje. 

No briga o kolesterolu je zapravo cjeloživotni proces zbog čega se mnogi nikada ne susreću s problemom povišenog kolesterola, dok netko drugi, većinom oni koji se bore s kilogramima, češće podliježu rizicima. 

Kolesterol je prirodni sastojak našeg organizma i on nam je prijeko potreban za izgradnju stanica i proizvodnju hormona, ali prevelika količina u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U tom se slučaju prevelika količina kolesterola taloži na stijenkama arterija te tako zagušuje normalan protok krvi i vodi kardiovaskularnim bolestima. 

Međutim, njegova se količina neće rapidno povećati u jednom danu, čak ni u jednom mjesecu, niti će opasti u toliko kratko vrijeme i zato je kod ovog problema nužna dugotrajnija disciplina i odricanje od masne i nezdrave hrane. 

Ako se mučite s povišenim kolesterolom, stručnjaci savjetuju pojačanu konzumaciju namirnica koje slove kao najbolji prirodni lijek za njegovo snižavanje: 

1. Zob 

2. Crveno vino 

3. Masna riba 

4. Orašasti plodovi 

>>Bademi s čokoladom snižavaju kolesterol<<

5. Crni čaj

6. Grahorice 

7. Tamna čokolada 

8. Češnjak 

9. Maslinovo ulje 

10. Špinat 

11. Avokado 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kolesterol, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: kolesterol. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više