Navika vezana za prehranu mogla bi vam pomoći da živite sretnije i zdravije

Foto: Shutterstock

BILO da se radi o tjelovježbi, boljem spavanju ili formiranju rutine za samopomoć, važno je pronaći naviku koja će vas učiniti energičnim i sretnim – a možete birati između mnogih zdravih navika. Nova studija je pokazala da stjecanje navike kuhanja kod kuće neće samo učiniti da se osjećate sretnije već ćete se i osjećati zdravije.

Nedavna studija sa Sveučilišta Edith Cowan (ECU) sugerira da je pouzdanje u kuhanju vaš znak dobrog mentalnog zdravlja, uz dodatni bonus kuhanja ukusnih jela u vlastitoj kuhinji.

Istraživači su otkrili da su oni koji su sudjelovali u programu za pripremu hrane, koji su organizirali dvije zdravstvene udruge i ministarstvo, primijetili velika poboljšanja u općem zdravlju, mentalnom zdravlju i subjektivnoj vitalnosti (stanje osjećaja živosti i budnosti) odmah nakon programa.

Ne samo da je došlo do poboljšanja općeg raspoloženja sudionika, već je došlo i do povećanja samopouzdanja u kuhanju, kao i sposobnosti lake promjene prehrambenih navika i prevladavanja životnih prepreka zdravom prehranom.

Velike prednosti mogu biti pomoć za formiranje strategije poboljšanja javnog zdravlja i dobrobiti

"Poboljšanje kvalitete prehrane ljudi može biti preventivna strategija za zaustavljanje ili usporavanje rasta lošeg mentalnog zdravlja, pretilosti i drugih metaboličkih zdravstvenih poremećaja", rekla je voditeljica istraživanja dr. Joanna Rees u pregledu studije.

Međutim, kvaliteta hrane zapravo ne utječe toliko na vaše mentalno zdravlje. Studija je također pokazala da se mentalno zdravlje sudionika poboljšalo čak i ako kvaliteta njihove hrane nije bila održiva. Prednosti za mentalno zdravlje bile su jednake među sudionicima koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu kao i onima u zdravom rasponu tjelesne težine.

Dr. Rees je rekao: "Ovo bi, zauzvrat, moglo pomoći u prevladavanju nekih barijera koje predstavlja nepoznavanje kuhanja, kao što je ublažavanje vremenskih ograničenja koja mogu dovesti do gotovih jela s visokim udjelom energije, ali niske nutritivne vrijednosti."

Pročitajte više