Nedostaje vam vitamina D? Možda zdravlje svog srca izlažete riziku

Foto: Shutterstock

VITAMIN D možda je najpoznatiji kao hranjiva tvar za izgradnju kostiju, ali zapravo čini puno više od toga. Njegovi učinci su dalekosežni i utječu na gotovo sve, od mišića do razine energije. A kada je u pitanju zdravlje srca, vitamin D je važniji nego što mislite.

Istraživači su otkrili da postoji veza između nedostatka vitamina D i rizika od kardiovaskularnih bolesti, piše Clean Eating.

Nedostatak vitamina D može udvostručiti rizik od srčanih bolesti

Studija objavljena u magazinu European Heart Journal otkrila je potencijalnu vezu između nedostatka vitamina D i bolesti srca. Ova velika studija obuhvatila je podatke od preko 267.000 pojedinaca, ispitujući i razine vitamina D i čimbenike koji su povezani sa srčanim bolestima, poput visokog krvnog tlaka.

Sudionici su podijeljeni u tri kategorije: 

-nedostatak vitamina D: manje od 30 nmol/L,

-blagi nedostatak: između 30 do 50 nmol/L,

-dovoljno vitamina D: više od 50 nmol/L.

Istraživači su primijetili da su sudionici koji su imali višu razinu vitamina D također imali manji rizik od povišenog krvnog tlaka i čimbenika razvoja kardiovaskularnih bolesti. A kod onih koji su imali prenisku razinu vitamina D, rizik je bio najveći.

Koliko je čest nedostatak vitamina D?

Preniska razina vitamina D često je problem među odraslima. Vitamin D možete unijeti boravkom na suncu, odnosno danjem svjetlu, hranom, ali i dodacima prehrani. 

Kako biste dobili više vitamina D, u svoju prehranu možete uključiti namirnice poput masne ribe (losos, srdela, pastrva i skuša) i jaja. A ako prilagođavanje vaše prehrane ne djeluje, dnevni dodatak vitamina D je dobra alternativa. I ne zaboravite, jednostavno provođenje nekoliko minuta na suncu svaki dan također može povećati razinu vitamina D (samo ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje).

Pročitajte više