Nemojte stati s trčanjem: Ovi savjeti će vam pomoći da se riješite grča u trbuhu

Foto: 123RF

NEOVISNO o tome jeste li početnik ili ste u svojem životu pretrčali stotine kilometara, ova neugodna pojava svima se ponekad dogodi. 

Kako ističe liječnica fizikalne medicine Kate Mihevc-Edwards, do neugodnog bola u trbuhu prilikom trčanja dolazi kada se pojavi grč u dijafragmi koja je odgovorna za držanje, disanje i stabilnost trupa prilikom trčanja. 

Iako će vam mnogi savjetovati da stanete s trčanjem kada osjetite takav bol, Mihevc- Edwards tvrdi da trebate nastaviti trčati, ali se usredotočiti na sljedeće. 

Pravilno dišite

Najprije se usredotočite da udišete zrak kroz nos, a izdišete na usta. To je, tvrdi liječnica, jedini ispravan način disanja prilikom trčanja, neovisno o tome je li vas uhvatio grč. Uz to, kada dođe do grča, trebate disati sporije i uskladiti ga s tempom trčanja. Najbolje bi bilo kada biste duboko izdisali u trenutku kada noga na strani na kojoj vas je uhvatio grč dotakne tlo. Također, usredotočite se na trbušnjake i na širenje trbuha prilikom disanja umjesto pluća.

Istegnite se

Ako osjetite da se bol pojačava, trčanje zamijenite nešto bržim hodanjem i istezanjem trbuha. Ruke podignite iznad glave i duboko udahnite, a prilikom spuštanja izdahnite. Ponovite postupak nekoliko puta. 

Usporite 

Umjesto održavanja istog tempa, usporite kako bi vam bilo lakše uskladiti disanje s kretanjem. 

Također, ako želite prevenirati mogući nastanak grča, pripazite da prije trčanja unesete dovoljno tekućine u organizam te da se ne prejedete. 

Pročitajte više