Nokti mogu pokazivati znakove raka, tehničarka za nokte otkrila na što treba paziti

TEHNIČARKA za nokte Megan tvrdi da bi vaši nokti mogli otkriti imate li neke temeljne zdravstvene probleme. Dvije njezine klijentice otkrile su da imaju tumore upravo zahvaljujući noktima. 

Tamne crte

Megan je rekla da tanke tamne linije koje idu od korijena nokta prema vrhu mogu ukazivati na probleme s krvnim žilama, psorijazu ili čak melanom.

"Na Instagram stranici našeg salona za manikuru objavili smo fotografije različitih znakova na noktima. Jedna od naših klijentica otišla je liječniku jer je imala tamnu crtu na noktu. Morala je ukloniti nokat, a onda su sa strane napravljena dva reza. Iz baze nokta izvađen joj je tumor. Dakle, kod nje je linija bila znak mogućeg melanoma", pojasnila je.

Međutim, ovakve linije nisu uvijek opasne, naglašava Megan.

"One se mogu pojaviti kod ljudi tamnije kože pa ne treba odmah paničariti. To može biti i posljedica pigmenta u vašoj koži", naglašava.

Doktorica Carol Cooper za The Sun je dodala i da tamna crta može biti posljedica traume nokte, primjerice udarca. 

"Ako se niste udarili i nema krvarenja ispod nokta, tamna linija može biti znak melanoma", upozorila je.

@candyrainsalon

##melanoma ##nails ##nailhealth ##cancer ##tumour ##nailcandyplymouth

♬ original sound - Candy Rain Salon

Svinuti nokti

Kad se nokat na vrhu savija, to je mogući znak niske razine kisika u krvi, što može ukazati na problem s plućima.

Doktorica Cooper kaže da svinuti nokti mogu biti posljedica prirođenih bolesti srca, cistične fibroze, plućnog apscesa ili raka pluća. 

"Može se pojaviti i kod ciroze jetre, a ponekad i kod Hodgkinovog limfoma", tvrdi te dodaje da je ovaj simptom ozbiljan problem kad je popraćen i drugim simptomima, uključujući kašalj, gubitak težine ili otežano disanje.

Horizontalni grebeni

Horizontalni grebeni, poznati i kao Beauove linije, udubljenja su ili grebeni koji prolaze preko nokta. Oni mogu biti rezultat loše manikure, ali ako se nalaze na više od jednog nokta, mogući uzrok je i sistemska bolest. 

Mogu ukazivati na probleme s bubrezima i štitnjačom ili čak zaušnjake, piše Healthline.

"Zapravo, svaka teška bolest ili ozbiljan stres mogu uzrokovati duboku horizontalnu liniju koja izraste na kraju", zaključila je dr. Cooper.

Pročitajte više