Norveško istraživanje: Ne mijenjajte liječnika opće prakse ako želite živjeti duže

Foto: Unsplash

POSJETI istom liječniku opće prakse kroz period od najmanje 15 godina smanjuje mogućnost smrti kroz sljedećih 12 mjeseci za četvrtinu, u usporedbi s ljudima koji poznaju liječnika kraće od godinu dana, pokazalo je veliko istraživanje.

Izgradnja dugotrajnog odnosa s liječnikom smanjuje rizik od hospitalizacije zbog nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes, otkrilo je istraživanje objavljeno nedavno u britanskom časopisu Private Practice.

Pacijenti koji su imali istog liječnika opće prakse 15 ili više godina imali su 30 posto manju vjerojatnost da će trebati zdravstvene usluge izvan radnog vremena, a 28 posto je manje vjerojatno da će biti primljeni u bolnicu. Prednosti se povećavaju što duže pacijent poznaje svog liječnika, tvrde norveški znanstvenici koji stoje iza istraživanja.

"Ako napustite liječnika opće prakse kojeg ste imali više od 15 godina, rizik od potrebe za prijemom u bolnicu ili smrti značajno se povećava sljedeće godine", tumači profesorica Hogne Sandvik sa Sveučilišta u Bergenu.

Stručnjaci vjeruju da bi razlog mogao biti taj što pacijenti izgrađuju povjerenje s jednim liječnikom opće prakse, ne moraju ponavljati svoju priču, osjećaju se sigurno u razgovoru s istim liječnikom i lakše se snalaze u zdravstvenom sustavu.

Nova studija temelji se na podacima od oko pet milijuna pacijenata u Norveškoj. Istraživači su analizirali koliko su dugo pacijenti bili prijavljeni kod istog liječnika opće prakse, uspoređujući to sa stopom prijema u bolnicu i smrtnih slučajeva u 2018. godini.

Pročitajte više