Novo istraživanje otkriva koliko dugo trebamo vježbati da nam to prijeđe u naviku

Foto: Shutterstock

STVARANJE dosljedne rutine vježbanja zahtijevat će određenu predanost, prema novim podacima. Nedavna studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkrila je da je vrijeme koje može biti potrebno da se stekne navika vježbanja dulje nego što bismo željeli, a iznosi oko šest mjeseci.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Chicagu i Sveučilišta u Pennsylvaniji bavilo se stvaranjem nekoliko vrsta navika, a onaj dio koji se tiče vježbanja posebno je iznenadio stručnjake, donosi HuffPost. Naime, oni su pratili obrasce 30 tisuća ljudi koji redovito pohađaju teretanu, i to u periodu od četiri godine. Rezultati su pokazali da je ljudima potrebno otprilike pola godine da steknu dosljednu naviku vježbanja u teretani.

Kako objašnjavaju autori studije, ispitanici su u pravilu išli u teretanu nekoliko puta tjedno. Vrijeme između posjeta teretani odigralo je najveću ulogu u stvaranju navike kod čak 76 posto sudionika studije. Naime, što je duže vrijeme bilo između posjeta teretani, manja je bila vjerojatnost da će se netko vratiti redovitom vježbanju.

Pročitajte više