Nutricionistica otkriva najbolje zalogaje koje možemo jesti prije i poslije treninga

Ffoto: Unsplash

Preskakanje međuobroka prije i poslije treninga velika je greška. Ova navika može drastično utjecati na našu izvedbu tijekom vježbanja. Međuobroci nam mogu dati energiju potrebnu za izvođenje dodatne serije ili postizanje novog rekorda.

Isto tako, važni su i poslije treninga jer olakšavaju oporavak mišića. Nutricionistica i dijetetičarka Roxana Ehsani navela je nekoliko prijedloga međuobroka koje možemo jesti prije i poslije treninga.

Međuobroci prije treninga

Lubenica

Ovo sočno voće sastoji se od 92% vode i odlično je za hidrataciju. Lubenica je također bogat izvor L-citrulina, aminokiseline koja poboljšava protok krvi i kisika u mišiće koji rade.

Možemo je narezati na kriške, izmiksati sok ili smoothie.

Grožđice

"Grožđice su bogate ugljikohidratima, koji su odlično gorivo za vježbanje", rekla je Ehsani za EatingWell.

Banane

Banane su solidan izvor ugljikohidrata i kalija, daju energiju i pomažu u sprječavanju grčeva u mišićima. Slično sportskim pićima, sadrže više vrsta šećera, uključujući glukozu, fruktozu i saharozu.

Prednost konzumacije više vrsta šećera je u tome što oni mogu brže doći do mišića (u usporedbi s jednom vrstom šećera), a kombinacija može umanjiti želučane tegobe.

Međuobroci nakon treninga

Svježi sir

Svježi sir sadrži aminokiselinu koja pokreće sintezu mišićnih proteina. Također sadrži natrij, elektrolit koji se gubi znojenjem, što je posebno važno za ljude koji vježbaju po vrućem vremenu ili imaju duže treninge.

Voćni smoothieji

Smoothie je jednostavan način da rehidriramo i nahranimo mišiće sastojcima koji pospješuju oporavak. "Studija iz 2019. otkrila je da konzumacija voćnih spojeva, zvanih polifenoli, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, olakšava oporavak nakon intenzivnog vježbanja", istaknula je nutricionistica.

Čokoladno mlijeko

Ehsani navodi da neka istraživanja čak sugeriraju da čokoladno mlijeko ultimativno gasi žeđ. "Ono također sadrži idealan omjer ugljikohidrata i bjelančevina što pomaže u obnovi mišića", zaključila je nutricionistica.

Pročitajte više