Nutricionistica s Harvarda: Da mogu, u prehrani bih dala prednost ovoj namirnici

Foto: Unsplash

Unatoč neslaganjima nekih stručnjaka i istraživanjima koja ističu moguće veze između mesa i određenih bolesti, poput srčanih problema, nutricionistica s Harvarda, Georgia Ede, tvrdi da je meso za nas dobro.

"Zapravo, nijedna druga skupina namirnica nije dovoljno hranjiva, sigurna ili geografski dostupna da bi se preporučila kao zdrav temelj optimalne ljudske prehrane", rekla je za CNBC.

Navodi da ju je dugo zanimao odnos između hrane i zdravlja mozga, kao i sveukupnog blagostanja. U svom istraživanju još nije pronašla vjerodostojan i uvjerljiv zdravstveni argument protiv jedenja mesa bilo koje vrste, uključujući crveno meso, plodove mora i perad.

Dakle, kad bi si mogla priuštiti kupnju hrane samo iz jedne skupine namirnica, otkriva da bi prednost dala mesu.

Meso osigurava sve potrebne nutrijente koje ne možemo dobiti iz biljne prehrane

Meso je dobro za zdravlje crijeva jer se lako probavlja i podržava zdravu razinu inzulina, bez poticanja skokova glukoze u krvi. Također, osigurava sve potrebne makronutrijente i mikronutrijente, uključujući i one koje je teško ili nemoguće dobiti iz biljne hrane.

Primjerice, izvrstan je izvor svih vitamina B skupine, uključujući B7, kojeg biljke sadrže vrlo malo, i B12, kojeg biljke uopće ne sadrže.

"Samo meso sadrži hem željezo, oblik željeza koji se najmanje tri puta lakše apsorbira od ne-hem željeza u biljkama", rekla je nutricionistica. Ističe da je važno birati zdravo i svježe meso, no ako nemamo pristup visokokvalitetnom mesu, trebamo odabrati najbolje što možemo.

Također, to ne treba biti isključivo crveno meso; školjke, riba i perad vrlo su hranjive alternative. Savjetuje se da meso pripremamo lagano, a ne naglo i na visokim temperaturama jer time možemo oštetiti hranjive tvari i okus.

"I na kraju, nemojte pretjerivati jer prejedanje proteina može potaknuti više razine inzulina", zaključila je Georgia Ede.

Pročitajte više