Nutricionistica s Harvarda dijeli četiri prehrambene navike za dobro zdravlje mozga

Foto: Pexels

Sve više ljudi počinje shvaćati koliko je prehrana važna za imunitet, ali i za mentalno zdravlje. Nutricionistička psihijatrica, Uma Naidoo, tvrdi da mnogi ljudi nisu svjesni koliko hrana koju jedemo utječe na naše mentalno blagostanje.

"Hrana koju jedemo dok se probavlja, stupa u interakciju s trilijunima mikroba u crijevnom mikrobiomu i razgrađuje se na različite tvari koje zatim s vremenom utječu na naše mentalno zdravlje i blagostanje", objasnila je Naidoo za CNBC.

Navela je četiri jednostavne promjene koje možemo napraviti u svojoj prehrani za bolje zdravlje mozga.

1. Povećan unos vlakana

"Prvo trebate povećati unos vlakana u vašoj prehrani", kaže Naidoo. Ističe da je najbolji način za unos vlakana u prehranu dobivanje istih iz hrane biljnog podrijetla.

Ovo su izvori hrane s visokim udjelom vlakana: šareno povrće poput zelenog lisnatog povrća, grah i druge mahunarke, sjemenke lana te zdrave cjelovite žitarice.

2. Više polifenola

Naidoo preporučuje konzumiranje šarene hrane koja je bogata polifenolima. Neki od izbora su: mrkva, borovnice, jagode, orašasti plodovi i crne masline.

"Sve su ove namirnice važne jer imaju protuupalna i antioksidativna svojstva", istaknula je.

3. Hrana bogata probioticima

Probiotici doprinose zdravim crijevima, a zdrava crijeva su odlična za dobro zdravlje mozga. Više ovih zdravih bakterija možemo dobiti iz fermentirane hrane poput jogurta, kefira i kombuche.

4. Korištenje više bilja i začina

Jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja crijeva, koji također može promovirati dobro zdravlje mozga, jest dodavanje više začina i bilja prehrani, kaže Naidoo. "To je nešto što ljudi često zanemaruju", navela je. Za kraj je preporučila nekoliko začina, uključujući kurkumu, origano, peršin, đumbir i češnjak.

Pročitajte više