Oprah otkrila koju namirnicu uvijek ima u hladnjaku

Foto: EPA

Uvijek je zabavno zaviriti u hladnjake slavnih. Dok neki tvrde da se u njima uvijek nalazi svježe povrće, Oprah Winfrey je za časopis People otkrila da u svom hladnjaku ima potpuno neočekivanu namirnicu.

"Kod mene ćete uvijek naći hobotnicu", izjavila je.

Inače, porcija od 85 grama hobotnice sadrži 139 kalorija, četiri grama ugljikohidrata, 25 grama proteina i dva grama masti. Tu su i vitamini B12 i B6, selen, bakar, željezo, cink, niacin, fosfor, natrij, kolin, magnezij i kalij.

Hobotnica nedvojbeno može biti dio hranjive i uravnotežene prehrane. Ubraja se u nemasne izvore proteina, bogat je izvor nezasićenih masti, a zanimljivo je i da se zbog omega-3 masnih kiselina smatra namirnicom koja smanjuje rizik od razvoja depresije.

Jedno istraživanje analiziralo je hranu i koncentraciju 12 različitih antidepresivnih nutrijenata, uključujući omega-3 masne kiseline, kao i vitamin B12, selen, željezo, cink i još mnogo toga. Hobotnica je zauzela šesto mjesto na listi najboljih antidepresiva, piše Health Line.

S druge strane, hobotnicu treba jesti u umjerenim količinama jer je bogata solju, a postoji i rizik od izlaganja živi. Također, ako se jede pržena, može pridonijeti visokom krvnom tlaku i srčanim bolestima.

Pročitajte više