Oprostite, jeste li vi jaki ili ste samo snažni? U čemu je razlika?

Foto: 123rf 

KOLIKO ste puta do sada u teretani susreli vježbače koji na svakom treningu podižu goleme težine? Naravno mnogo puta, vjerojatno na svakom treningu. U takvim situacijama zasigurno ste pomislili: „Kako je ovaj lik jak.“ A opet, možda ste pomislili: „Kako je ovaj lik snažan.“ No, što je ispravno? Je li on na kraju jak ili snažan ili oboje? Jesu li ta dva pojma sinonimi ili postoje razlike? Da odmah odgovorimo, postoje određene razlike.

U fitness literaturi jakost i snaga definiraju se kao dva različita pojma. Jakost je definirana kao sposobnost generiranja sile neovisno o jedinici vremena. S druge strane, snaga se definira kao sposobnost generiranja sile u minimalnom vremenu. Dakle, jedno i drugo generira određenu silu, ali u različitom vremenu.

Konkretno, uzmimo primjer. Dvije osobe izvode čučanj s jednakom težinom od 100 kg. Prva je osoba  napravila jedno ponavljanje za dvije sekunde, dok je druga osoba isto to ponavljanje napravila za 5 sekundi. Što nam to govori? Dakle, prema definiciji jakosti obje osobe su jednako jake. Zašto? Zato što su podignule jednaku težinu.

No, jesu li jednako snažne? Prema definiciji snage nisu. Snaga je generiranje sile u što kraćem vremenu. Budući da je prva osoba 100 kg podignula za dvije sekunde, a druga za pet prva osoba je snažnija. Dakle, strogo definicijski, obje osobe jednako su jake (podignule 100 kg), ali je prva osoba snažnija od druge jer je težinu podignula u kraćoj jedinici vremena.

Ovakvo se teoretiziranje može činiti smiješnim, no, za bolju ilustraciju uzmimo malo ekstremniji primjer. Prva osoba napravila je jedno ponavljanje čučnja sa 100 kg za dvije sekunde, dok je drugoj osobi za to trebalo 10 sekundi i svaki raspoloživi atom snage kako bi izvela ponavljanje. Matematički gledano, dok će druga osoba napraviti jedno ponavljanje, prva će ih napraviti već 5. Gledano iz ovakvog aspekta prva osoba je ipak snažnija od druge.

Pročitajte više