Osam iznenađujućih znakova koji otkrivaju da nešto nije u redu s vašom prehranom

Foto: Pexels

PRAVILNA i uravnotežena prehrana ključ je dobrog zdravlja te vas može udaljiti od brojnih zdravstvenih problema i osigurati energiju za obavljanje svakodnevnih obaveza. Kako donosi India Times, osim viška kilograma postoji još nekoliko manje očitih znakova koji otkrivaju da nešto nije u redu s vašom prehranom, bez obzira na to je li riječ o nedovoljnom unosu hranjivih tvari ili vitamina, prevelikim porcijama koje unosite u organizam ili pak jednostavno prevelikom unosu nezdravih namirnica punih šećera i ostalih opasnih aditiva.

Znakovi koji upućuju da biste mogli imati nepravilnu i lošu prehranu jesu loš zadah, pojačano opadanje kose, zatvor, osjećaj pucketanja u vilici (najčešće prilikom žvakanja ili zijevanja), kronični umor ili osjećaj velike iscrpljenosti bez očitog objašnjenja, učestalo mokrenje, loše raspoloženje koje ne prolazi te osjećaj hladnoće, odnosno zimice. Svaki od ovih znakova upućuje na nepravilnu prehranu i nedostatak nekog vitamina ili minerala.

Naprimjer, gubitak kose često je posljedica nedostatka željeza ili vitamina B u organizmu, zatvor ukazuje na nedovoljan unos vlakana ili vode, umor pokazuje da najvjerojatnije konzumirate previše šećera, dok do osjećaja hladnoće najčešće dolazi ako u vašoj prehrani ima premalo ugljikohidrata.

Svako od ovih stanja nije jako opasno po zdravlje ako se primijeti na vrijeme te se počne s promjenom prehrane, a u nekim će vam slučajevima biti potrebno i uzimanje dodatnih suplemenata kako bi se organizam što prije oporavio.

Pročitajte više