Osam stvari koje bi trebao jesti svatko s dijabetesom

Foto: Shutterstock

DIJABETES je kronično stanje s kojim živi oko pola milijuna Hrvata. Svi kojima se dijagnosticira moraju paziti na prehranu kako bi izbjegli dugoročne komplikacije. 

Dijabetes se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kad tijelo ne može učinkovito koristiti proizvedeni inzulin. Inzulin regulira šećer u krvotoku. Dakle, bez njega razina šećera u krvi postaje previsoka. 

Prehrana je jedan od načina da se razina šećera u krvi drži pod kontrolom. Ne postoji jedinstveni pristup prehrani kad je dijabetes u pitanju, ali postoje namirnice koje mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi, kao i pridonijeti zdravoj tjelesnoj težini i smanjiti rizik od komplikacija, poput bolesti srca ili bubrega. 

1. Mahunarke

Na grah, leću, grašak i mahune često zaboravljamo. Mahunarke su odličan izvor proteina, bogate su željezom i vlaknima. Upravo se zbog visokog sadržaja vlakana povezuju s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. A onima kojima je to stanje već dijagnosticirano jedenje graha, slanutka i leće pomoći će u kontroli glukoze u krvi, tvrdi kanadska studija objavljena 2012. u časopisu JAMA. 

2. Riba

Svatko bi trebao pojesti najmanje dvije porcije ribe tjedno, uključujući jednu porciju masne ribe, poput lososa, srdele i skuše. 

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti srca. Osobama s dijabetesom riba pomaže u zaštiti od bolesti bubrega.

3. Orašasti plodovi

Uključivanje orašastih plodova u vašu svakodnevnu prehranu može biti ključ za upravljanje dijabetesom. Dvije porcije orašastih plodova dnevno (badema, indijskih oraščića, lješnjaka, oraha i pistacija) mogu sniziti i stabilizirati razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2 i visokim kolesterolom.

4. Borovnice

Male, a pune dobrobiti. Da, to su borovnice. Imaju više antioksidansa od tipičnog voća ili povrća. Mogu pomoći u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom jer ne samo da su izvor vlakana već imaju nizak glikemijski indeks

5. Slatki krumpir

Ako imate dijabetes, znate da morate paziti na unos ugljikohidrata. Krumpir je ugljikohidrat, što znači da će povećati razinu šećera u krvi. Ima srednji do visoki glikemijski indeks. Međutim, slatki krumpir ima niži glikemijski indeks od bijelog. Bundeva, tikva, mrkva i pastrnjak također su dobre alternative.

6. Zob

Zob je superhrana za osobe s dijabetesom tipa 2 zbog niskog glikemijskog indeksa. Zob ima i dobar sadržaj vlakana, koja su ključna za održavanje tjelesne težine i zdravlja probave. 

7. Rajčica

Istraživači su 2010. rekli da bi rajčica mogla pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 2. Dijabetičari češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti jer visoka razina šećera u krvi može s vremenom oštetiti krvne žile. Jedan od načina da se to spriječi je održavanje razine krvnog tlaka stabilnim.

Studija je pokazala da su osobe s dijabetesom koje su jele oko 200 grama svježe rajčice dnevno imale niži krvni tlak nakon osam tjedana.

8. Grčki jogurt

Za grčki jogurt je utvrđeno da poboljšava karakteristike metaboličkog sindroma, uključujući inzulinsku rezistenciju, krvni tlak i masnoće.

Pročitajte više