Nutricionisti: Ove međuobroke možete jesti svakodnevno bez straha od debljanja

Foto: Shutterstock

Iako su određene dijete povezane s manjim unosom hrane, postoje brojne hranjive užine koje mogu podržati naše ciljeve mršavljenja. Odabirom međuobroka s visokim udjelom hranjivih tvari i niskim udjelom kalorija, možemo uživati u hrani bez osjećaja krivnje.

Nutricionistica Krutika Nanavati, dijetetičar Jesse Feder i liječnik Paul Daidone izdvojili su četiri odlične opcije.

1. Guacamole sa štapićima od povrća

Guacamole je umak napravljen od zrelog avokada i može podržati napore mršavljenja. Avokado je bogat zdravim mononezasićenim masnoćama koje potiču osjećaj sitosti i pomažu u kontroli žudnje.

"Velike količine masti i vlakana izvrsne su za poticanje dugotrajne sitosti, što znači da ćete imati smanjenu želju za grickalicama ili više jela tijekom dana. Ovo je sjajno za smanjenje ukupnog unosa kalorija i mršavljenje. Osim toga, štapići od povrća pružaju dodatnu vrijednost hranjivih tvari i vlakana, što je odlično za zdravlje", kaže Feder za SheFinds.

Štapiće od povrća možemo napraviti od mrkve, paprike, krastavaca, celera itd.

2. Puding od chia sjemenki

Puding od chia sjemenki nije samo ukusna poslastica, već je i fantastičan izbor za mršavljenje, tvrdi dr. Daidone. To je zahvaljujući činjenici da chia sjemenke mogu sadržavati puno hranjivih tvari, uključujući zdrave masti.

"Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima. Kad se namoče, upijaju tekućinu i stvaraju teksturu poput pudinga", ističe liječnik. Preporučuje da napravimo porciju od oko dvije žlice chia sjemenki pomiješanih s 118 mililitara našeg omiljenog biljnog mlijeka za zadovoljavajući međuobrok.

3. Grčki jogurt s medom

Grčki jogurt bogat je proteinima koji pomažu u promicanju osjećaja sitosti i održavaju zdravlje mišića, a med daje prirodnu slatkoću.

"Bogat proteinima i probioticima, grčki jogurt pomaže u kontroli apetita i zdravlju probave, dok mala količina meda daje slatkoću bez previše dodatnih kalorija", navodi Nanavati.

4. Svježi sir s ananasom

Svježi sir pruža bogat izvor proteina, potiče osjećaj sitosti i podržava zdravlje mišića, a ananas dodaje prirodnu slatkoću i pojačava vitamine i antioksidanse. Ovaj međuobrok ima malo kalorija te nudi zadovoljavajuću kombinaciju proteina i vlakana, što ga čini izvrsnim izborom za one koji žele kontrolirati težinu bez ugrožavanja nutritivne vrijednosti.

"Nemasni svježi sir bogat je proteinima, a u kombinaciji s prirodnom slatkoćom ananasa daje uravnotežen međuobrok koji sprječava skokove u razini šećera u krvi", zaključuje Nanavati.

Pročitajte više