Liječnica: Ako želite ravniji trbuh i dobro zdravlje srca, izbjegavajte ove namirnice

Foto: Pexels

Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. To je osobito istinito kada su u pitanju čimbenici poput težine i zdravlja srca. Nažalost, mnoge od najukusnijih namirnica su ujedno i najgore za naše tijelo. Liječnica obiteljske medicine, dr. Sarah Bonza, izdvojila je namirnice koje trebamo izbjegavati ako želimo ravniji trbuh i dobro zdravlje srca.

1. Suhomesnati proizvodi

Suhomesnati i prerađeni proizvodi poput hrenovki, kobasica i salama mogu biti ukusni, ali dr. Bonza upozorava da loše utječu na zdravlje srca.

"Prerađeno meso, koje sadrži natrij i konzervanse poput nitrata, povezano je s hipertenzijom i većom učestalošću srčanih bolesti", rekla je za SheFinds. Osim toga, visok sadržaj kalorija i masti može pridonijeti debljanju.

2. Čips i druge slane grickalice

Iako su ove primamljive grickalice hrskave i ukusne, mogu predstavljati značajne rizike za zdravlje srca, tvrdi liječnica.

"Prirodno bogate natrijem i pripremljene s nezdravim masnoćama, ove grickalice mogu dovesti do povećanja krvnog tlaka i kolesterola", upozorila je. Štoviše, grickanje često dovodi do prekomjerne konzumacije, pridonoseći pretilosti i kardiovaskularnim problemima.

3. Instant rezanci

Unatoč svojoj praktičnosti, instant rezanci daleko su od opcija koje su zdrave za srce. Dr. Bonza upozorava na njihovu konzumaciju, navodeći visok sadržaj natrija i zasićenih masnoća kao glavne probleme. "Nutritivno su siromašni, ali visokokalorični, što može dovesti do debljanja", kaže liječnica. Redovita konzumacija prerađenih rezanaca s vremenom povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.

Pročitajte više