Uređaj koji pomaže držati usta zatvorenima prozvali spravom za mučenje

SVEUČILIŠNI istraživači razvili su prvi uređaj za mršavljenje koji zaključava usta pomoću magneta i tako ograničava ljude na konzumaciju isključivo tekuće hrane. 

Uređaj su nazvali DentalSlim Diet Control te kažu da je "učinkovit, siguran i pristupačan alat za ljude koji se bore s pretilošću". Iako na prvi pogled djeluje barbarski, istraživački tim vođen profesorom Paulom Bruntonom kaže da mu je svrha pomoći u borbi protiv globalne epidemije pretilosti.

Prema Sveučilištu Otago, 1.9 milijardi odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu, a 650 milijuna je pretilo, što rezultira s oko 2.8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Procjenjuje se da će oko 57 posto svjetske odrasle populacije do 2030. imati prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost.

"Ljudima je glavna prepreka za uspješno mršavljenje uspostavljanje novih navika. Teško im je pridržavati se neko vrijeme niskokalorične prehrane, a to stvarno pokreće proces", kazao je Brunton. 

"Naš uređaj je neinvazivna, reverzibilna, ekonomična i atraktivna alternativa kirurškim zahvatima. Činjenica je da s ovim uređajem nema štetnih posljedica", dodaje. 

U priopćenju za medije se spominje da bi ovaj uređaj mogao biti posebno koristan onima koji moraju smršavjeti prije nego što se podvrgnu operaciji smanjenja želuca te pacijentima s dijabetesom kod kojih bi gubitak kilograma mogao započeti remisiju. 

DentalSlim Diet Control ne ometa govor i ne ograničava disanje, a omogućuje otvaranje usta otprilike 2 milimetra. 

Sudionici testiranja ovog uređaja izvijestili su da su doživjeli "povremenu nelagodu" i da su imali "problema s izgovaranje nekih riječi". 

Na društvenim mrežama ljudi ovaj uređaj uspoređuju sa spravom za mučenje. Neki su se sjetili medicinskog postupka "ožičenja čeljusti", tijekom kojeg oralni kirurzi žicom zatvaraju čeljust, najčešće kao metodu liječenja prijeloma čeljusti. Ovaj postupak se koristio kao tehnika mršavljenja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, ali su istraživači sa Sveučilišta Vandebilt brzo otkrili da je riječ o "neučinkovitom sredstvu za kontrolu težine" jer je većina vratila kilograme nakon skidanja žice. 

Pročitajte više