Ova juha najbolja je za ravan trbuh, kaže dijetetičarka

Foto: Unsplash

HLADNI jesenski i zimski dani uz manje sunčeve svjetlosti mogu narušiti naše raspoloženje, pa čak i dovesti do povećanja tjelesne težine. Istraživanja pokazuju da se ljudi u prosjeku udebljaju od pola do jednog kilograma tijekom zimskih mjeseci.

Za to postoji više razloga - uz manje vitamina D razina energije nam je manja, dok ljudi koji imaju sezonski afektivni poremećaj (SAD) zimi jedu više ugljikohidrata, osobito slatkiša i hrane bogate škrobom.

No hrana koja će nam itekako goditi kad živa u termometru padne su ukusne juhe. Ne samo da nas mogu zagrijati i zadovoljiti glad nego i pomažu u suzbijanju debljanja. Zapravo, jedna metaanaliza iz 2020. objavljena u časopisu Physiology & Behavior pokazala je da je konzumacija juhe značajno povezana s manjim rizikom od pretilosti.

"Juha može biti jedna od najboljih namirnica za kontrolu tjelesne težine, sve dok su uključeni pravi sastojci. Zapravo, prema studiji objavljenoj u magazinu British Journal of Nutrition, konzumacija juhe povezana je s povećanim unosom proteina i vlakana, a to su dvije hranjive tvari koje mogu podržati gubitak težine", kaže dijetetičarka Lauren Manaker za Eat This. 

Kod juha samo treba pripaziti da ne obiluju natrijem i kalorijama. 

"Natrij može uzrokovati nadimanje, a nije ni najbolji izbor dodavati juhama vrhnje, maslac ili mlijeko, jer to ne pridonosi kontroli težine", ističe Manaker. 

Dijetetičarka kao najbolju opciju navodi običnu povrtnu juhu s goveđim temeljcem i malo đumbira. 

"Mnogo podataka pokazuje da je konzumiranje više povrća povezano sa smanjenim rizikom od debljanja. A dodavanje povrća u juhu jednostavan je način da povećate unos povrća", tvrdi Manaker.

Osim povrća, možete dodati i grah. On obiluje vlaknima i povezuje se s boljom regulacijom težine. 

Goveđi temeljac napravite od kosti i tako dodajte proteine svojoj juhi. Oni će vas zasititi. 

"Kada razmišljate o bazi juhe, preskočite kremaste i teške izbore i oslonite se na domaću juhu od kostiju koja ne sadrži veliku količinu natrija. Dok je tradicionalna juha s malo natrija dobra, juha od kostiju sadrži više proteina - hranjivih tvari. To pomaže u promicanju sitosti", napominje dijetetičarka. 

Na kraju, juhu začinite s malo đumbira. To je još jedan sastojak koji ljudima može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.

Pročitajte više