Ove male promjene mogle bi značajno utjecati na naše zdravlje

Foto: Pexels

Male navike kojima se možemo posvetiti svaki dan čine najveću razliku za naše zdravlje i dobrobit. Kad bismo napravili samo jednu malu promjenu u svojoj prehrani svaki tjedan, do kraja godine mogli bismo promijeniti svoje zdravlje.

Nutricionistica Jane McClenaghan navodi kako ove male promjene mogu koristiti našem cjelokupnom zdravlju.

Više povrća

Nutricionistica savjetuje da dodamo žlicu povrća na tanjur pri svakom obroku. "Nećete primijetiti veliku razliku, ali to bi moglo dovesti do dodatnih sedam porcija povrća tjedno", rekla je za Irish Country Magazine. Navodi da tako unosimo više vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala, i sve to samo ako jedemo malo više povrća svaki dan.

Manje prerađene hrane

McClenaghan preporučuje da pogledamo namirnice u svojoj košarici dok smo u kupnji. Ako sve namirnice nisu prava hrana, trebali bismo ih zamijeniti za manje obrađenu opciju.

Novi recepti

"Svaki tjedan isprobajte novi recept", savjetuje nutricionistica. Objašnjava kako to ne mora biti ništa komplicirano, ali može povećati raznolikost, zanimljivost i hranjivost naše prehrane.

Zdrave masti

Ako steknemo naviku dodavanja mljevenih lanenih sjemenki u svaki obrok, možemo dobiti zdravu dozu omega-3 masti i nadopuniti razinu proteina u prehrani, tvrdi nutricionistica.

Zeleno povrće

"Svi znamo da je brokula dobra za nas, ali ako je ne volite, probajte neko drugo zeleno povrće", kaže McClenaghan. Preporučuje kelj, poriluk, rukolu ili potočarku.

Smrznuta hrana

Dok smo u kupnji, možemo provjeriti odjel za smrznutu hranu. Tamo bismo mogli pronaći veliki izbor smrznutog povrća, voća i začinskog bilja koji nam mogu uštedjeti vrijeme, trud i novac. McClenaghan navodi da je ovo sjajan način da svojoj prehrani dodamo više raznolikosti.

Slatke poslastice

Čokolada je izvrstan izvor polifenolnih antioksidansa, ali mora biti tamna da bi napravila neku razliku. Nutricionistica savjetuje da biramo čokoladu s minimalno 75% kakaa te da steknemo naviku jesti po malo svaki dan.

Vrijeme vani

Izlazak na dnevno svjetlo u ovo doba godine važan je za resetiranje ciklusa spavanja i budnosti, tvrdi McClenaghan. Preporučuje da svaki dan provedemo vani oko 15-20 minuta.

Pročitajte više